Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mérgező anyagok amik a körömlakkban vannak

2022. 11. 21. 13:28:00 hillvital.hu

Mérgező anyagok amik a körömlakkban vannak! Elgondolkodtatok már azon, hogy a körömlakknak mitől annyira kellemetlen a szaga, vagy miért látható az üvegen gyúlékony felirat?
 

Ha nem, akkor tartsál velünk, mert érdekes dolgokat fogtok megtudni a következő percekben.
 

A körömlakk kellemetlen szagát különféle alkoholok, oldószerek és gyanták keveréke adja. Ezeket tartalmazza például a háztartási festékek és fénymázak is. Tehát ugyanazokat a káros hatásokat idézik elő. Olyanokat, mint a fejfájás, fáradtság, nehézlégzés, légúti irritáció.  Azonban, ha ennyi nem lett volna elég, akkor még itt van az is, hogy a legtöbb illékony vegyület rákkeltő és neurotoxikus is. A körömlakkban használatos színanyagok nagy része szintetikus anyag, amelyekkel sokféle neurotoxikus és rákkeltő hatás hozható összefüggésbe.
 

Azonban van a körömlakkban 3 kémiai összetevő, amelyekről tudnod kell pár dolgot. Ezek az összetevők:

  1. Dibutil-ftalát
  2. Formaldehid
  3. Toluol.

Dibutil-ftalát
 

A PVC lágyítására használják ezeket az anyagokat, hogy rugalmasak legyenek a termékek. Előfordulnak azonban lambériában, padlóban, műanyag burkolatokban és még sok más műanyag cikkekben is.  Az Európai Unióban korlátozták a ftalátok használatát.  Egyes ftalátok károsítják a férfiak szaporodási képességét, összegfügésbe hozható az asztmával (DEHP) és allergiával, emellett még a gyermekeket már az anyaméhben is károsíthatják. Bár a dibutil-ftalát használatát betiltották az EU-ban, egyes kozmetikumok a mai napig tartalmazzák.
 

Toluol

A toluol szaga a benzoléra emlékeztet. Közvetlen belélegezve közepesen vagy erősen mérgező. Az agyat és idegrendszert károsítja, részegséghez hasonló állapotot, nem ritkán hallucinációt okoz. Ipari felhasználására szigorú munkavédelmi előírások vonatkoznak.
 

Formaldehid

A formaldehidet az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette. A formaldehidet a légtérből belélegezve, elsősorban az orrnyálkahártya veszi fel. Bőrön át is képes bejutni az ember szervezetébe.

Azonban vannak olyan körömlakkok, amelyek nem tartalmazzák ezt a 3 vegyületet, de biztos, hogy tartalmaznak, valamilyen más szintetikus anyagokat.
 

Mérgező anyagok a körömlakkban.