Ismét egy különleges étellel jöttünk el amit röpke fél óra alatt el is készíthetsz. Ez a mexikói tojás egy kis burgonya fasírttal. Nézzük milyen és mennyi alapanyagra van szükséged 4 fő számára.
- 1/4 csésze (60 ml) olívaolaj
- 1 hagyma, finomra vágva
- 400 g darált marhahús
- 1/4 csésze (60 ml) chili szósz vagy más csípős szósz
- 400 g apróra vágott paradicsom (konzerv)
- 1/3 csésze durvára vágott koriander, plusz tálaláshoz
- 1 kg (kb. 4) burgonya, meghámozva, durvára reszelve
- 50 g sótlan vaj, olvasztott
- 4 tojás
- 1 jalapeno chili vagy hosszú zöld chili, vékonyra szeletelve
Nagyon egyszerű az elkészítés is.
1. Melegíts fel 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben (fedővel) közepes-nagy lángon. Add hozzá a hagymát és egy csipet sót, majd kevergetve 3-4 perc alatt főzd puhára. Add hozzá a marhahúst, és kevergetve főzd 5 percig, vagy amíg meg nem pirul. Keverd hozzá a chili szószt, a paradicsomot és a koriandert, ízesítsd frissen őrölt fekete borssal, és mérsékeld a hőt közepesre. Főzd további 5-6 percig, amíg kissé besűrűsödik.
2. Közben a burgonyahús elkészítéséhez tedd a reszelt burgonyát egy tiszta konyharuhába, és nyomd össze, hogy eltávolítsd a felesleges vizet. Tedd a burgonyát egy tálba az olvasztott vajjal, majd fűszerezd és keved össze. Egy másik serpenyőben közepes lángon hevíts fel további 1 evőkanál olajat. Egy 1/3 csésze (80 ml) mérőpohárral tegyél 4 burgonyakupacot a serpenyőbe, lapítsd el egy kanállal, és süsd mindkét oldalát 3-4 percig, amíg aranybarna nem lesz. Ismételd meg a maradék 1 evőkanál olaj és burgonya keverékével.
3. Egy kanál segítségével készíts 4 mélyedést a marhahúsban, majd mindegyikbe üss egy-egy tojást. Fedd le és főzd 7 percig, vagy amíg a fehérje megpuhul. Díszítsd chilivel és extra korianderrel, majd a fasírozottal tálalhatod.