A méz az egyik legtartósabb vitaminraktár, amely több, különböző probléma esetén is alkalmazható.
A méz 4/5 rész gyorsan felvehető formába átalakított főként szőlő- és gyümölcscukorból, valamint 1/5 rész vízből áll. Ennek megfelelően teli van kalóriával, 100 grammban mintegy háromszázzal. Egyéb összetevőik miatt a különféle mézfajták teljesen más íz-, szín- és aromavilággal rendelkeznek. Nem csak az épp virágzó növények, de a talaj, az időjárás és az adott évszakok is éreztetik hatásukat a méz minőségében.
Az erős aromájú, sötét mézek például a száraz későnyár és ősz termékei, ásványi anyagokban egyébként ezek a leggazdagabbak. A méz gyakorlatilag minden olyan anyagot tartalmaz, amelyre testünk táplálásához szükség van. A különféle cukrok mellett, fehérjék, savak, számos vitamin forrása a méz. A vitaminok közül jócskán található benne C- és B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-vitaminok, nikotinamid, folsav.
Ellentétben a gyümölcsök és zöldségek idővel lebomló vitamintartalmával, a méz vitaminjai, ha csak nem forrósítják föl, időtlen időkig elállnak.
A mézfogyasztás ezért gyógyítja az angolkórt, a skorbutot. Különösen a kezeletlen, szűretlen méz gazdag nagy fehérjetartalmú virágporban. Sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz: vas, réz, mangán, szilícium, klór, kalcium, kálium, nátrium, foszfor, alumínium és magnézium van a mézben, arányuk a talaj összetételét tükrözi. Néhány evőkanál méz számos ásványi anyagból, például foszforból, vasból, kalciumból és magnéziumból fedezi a napi szükségletet.
A többi kincs
Néhány speciális hatóanyag is található a mézben. Ezek között találjuk a méhek termelte enzimeket is, amelyek baktériumölő hatása a kísérletek szerint több elterjedt antibiotikuméval vetekszik. Emellett a méz antibakteriális és fertőtlenítő hatását magas cukor- illetve káliumtartalmával is magyarázzák, ami miatt szinte kivonja a vizet a különböző mikroorganizmusokból, és ezzel elpusztítja azokat.
A méz még a nyílt és égési sebekre, fekélyekre téve is alkalmazható, fájdalomcsillapító, viszketést csökkentő hatású, a sebgyógyulást jobban segíti, mint az antibiotikumos kenőcsök.
Természetesen steril, orvosi mézet kell használni. A rezisztenssé váló baktériumok korában az elődeink háborúiban használt régi gyógymód újra egyre népszerűbb lesz. A mézzel kísérletező orvosok tapasztalata szerint a mézzel kezelt sebek elhalt szövetei hamarabb kilökődnek, a kötözés nem fáj annyira, gyorsabb a gyógyulás.
A méz bevált gyógyszer epe- és hasnyálmirigy-betegségek, májbetegségek, gyomor- és nyombélfekélyek, bélgyulladás, székrekedés, reumás gondok kezelésére, hatékony migrénre, szédülésre, vérszegénységre is. Igen hasznos táplálék a cukrok átalakítását végző enzimek - invertáz vagy a keményítőt bontó amiláz - nem megfelelő működése esetén.
forrás: hazipatika.com