Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A rheumatoid arthritis jelentése

2020. 04. 16. 14:49:00 Veress Máté - HillVital

Az arthritis az ízületek gyulladását, azoknak gyulladt állapotát jelenti.

Gyűjtőnévként több mint 150 különféle ízülettel kapcsolatos betegség összefoglaló neve. 

Magyarországon egyre többen szenvednek különböző ízületi gyulladásoktól vagyis arthritistől.

A rheumatoid arthritis az egyik legsúlyosabb formája a mozgásszervi betegségeknek. Ez egy gyulladásos betegség, ám a probléma pontos okát még nem ismerik de azt tudjuk, hogy az immunrendszer megtámadja az ízüleketet borító porcot. Az arthritis sokkal gyakrabban fordul elő a nőknél mint a férfiaknál. Általában 20 és 50 éves kor között alakul ki. Valószínűleg egy vírus vagy egy bakteriális fertőzés okozza ezt a betegséget az amúgy is érzékenységgel bíró embereknél. A betegség nem örökletes viszont vannak olyan gének amelyek fokozott érzékenységgel bírnak.

Az ízületek kopásának az eredményét osteoarthritisnek nevezzük.

Ezzel szemben a rheumatoid arthritis egy gyulladásos betegség. Érdekesség, hogy a rheumatoid arthritis kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, és általában 20-50 éves korban alakul ki. Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. Ezzel szemben az oszteoartrózis, más néven degeneratív artrózis, amely egy kopásos betegségforma. Gyakoribb idős korban, és jellemzi az ízületek túlzott terhelése, pl. a teherviselő ízületekben, mint a csípő és a térd. Érintett lehet a deréktáj, a nyak vagy a kezek is. Az ízületi porcfelszín sérül, ez a károsodás olyan mértékig fokozódhat, hogy a porc teljesen lekopik, és a csontvégi felszínek érintkeznek egymással. 

A pontos oka még ismeretlen jelenleg de számos kockázati tényezője van.

Az öregedés az egyik tényező, a betegség kialakulásának az esélye a kor előrehaladtával egyre csak nő. 80 éves kor fölötti nőknél már csökken a kialakulás gyakorisága. Fentebb is említettük, hogy a nőknél nagyobb az esélye a kialakulásnak. Különböző fertőzések és vírusok is beindíthatják az arthritis kialakulását.

Az arthritis az ízületek gyulladását, azoknak gyulladt állapotát jelenti.