A szárított körömvirág (Calendula officinalis) számos különböző módon felhasználható a kozmetikumokban, gyógyszerekben és ételkészítésben.
Íme néhány részletesebb példa arra, hogy milyen termékek készíthetők belőle:
Körömvirágolaj: A szárított körömvirágot lehet olajban áztatni, hogy előállítsuk a körömvirágolajat. Ehhez hidegen sajtolt növényi olajat (például napraforgóolajat vagy olívaolajat) használnak. Az olajba áztatott körömvirág segítségével az olajban oldódó hatóanyagok kivonhatók, amelyeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságaik vannak. A körömvirágolajat bőrápoló szerekben, krémekben, balzsamokban vagy akár otthoni készítésű kenőcsökben használhatják.
Körömvirágolaj recept:
Hozzávalók:
-
1 csésze hidegen sajtolt növényi olaj (pl. napraforgóolaj vagy olívaolaj)
-
1/4 csésze szárított körömvirág
Elkészítés:
-
Helyezd a szárított körömvirágot egy üvegbe vagy tiszta zárható edénybe.
-
Öntsd rá a hidegen sajtolt növényi olajat, hogy ellepje a virágokat teljesen.
-
Zárd le az üveget vagy az edényt, majd rázd meg alaposan.
-
Helyezd az üveget vagy az edényt egy napos helyre, és hagyd, hogy az olajban áztatódjon legalább két hétig.
-
Az áztatás után szűrd le az olajat egy finom szűrőn vagy gézen.
-
Öntsd át az elkészült körömvirágolajat egy tiszta üvegbe vagy palackba, és tárold hűvös, sötét helyen.
Körömvirágkrém: A körömvirágkrém egy népszerű kozmetikai termék, amely gyakran készül a szárított körömvirág felhasználásával. A krém hidratáló és nyugtató hatású, és gyakran használják bőrirritációk, égési sérülések, ekcéma vagy napégés kezelésére.
Körömvirágkrém recept:
Hozzávalók:
-
1/2 csésze szárított körömvirág
-
1 csésze víz
-
1/2 csésze olívaolaj
-
30 g méhviasz
-
1 teáskanál méz (opcionális)
-
5-10 csepp illóolaj (pl. levendula vagy kamilla)
Elkészítés:
-
Forrald fel a vizet egy lábosban, majd vedd le a tűzről, és tedd bele a szárított körömvirágot. Hagyd állni 20-30 percig, majd szűrd le a folyadékot egy tiszta edénybe.
-
Helyezd a vízzel áztatott körömvirágot egy tálba, és adj hozzá olívaolajat.
-
Egy másik lábosban olvaszd meg a méhviaszt alacsony hőmérsékleten, majd vedd le a tűzről.
-
Keverd össze a méhviaszt a körömvirág-olaj keverékével. Ha szeretnéd, hozzáadhatsz mézet is a krémhez.
-
Hűtsd le a keveréket, majd kezd el keverni, amíg krémes és sima állagú lesz.
-
Add hozzá az illóolajat, majd keverd össze alaposan.
-
Tedd a kész krémet egy tiszta üvegbe vagy edénybe, és tárold hűvös helyen.
Körömvirágtea: A szárított körömvirágból teát is készíthetünk. Ehhez forró vizet öntünk a virágokra, majd hagyjuk állni néhány percig. A körömvirágtea enyhe gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és segíthet enyhíteni az emésztési problémákat vagy a torokfájást.
Körömvirágtea recept:
Hozzávalók:
-
1 teáskanál szárított körömvirág
-
1 csésze forró víz
-
Méz vagy citrom (ízlés szerint, opcionális)
Elkészítés:
-
Helyezd a szárított körömvirágot egy csészébe.
-
Forralj fel vizet, majd öntsd rá a forró vizet a körömvirágra a csészében.
-
Hagyd állni 5-10 percig, hogy a körömvirágból kioldódjanak az ízek és hatóanyagok.
-
Szűrd le a teát egy szűrőn vagy teafilteren.
-
Opcionálisan adhatsz hozzá mézet vagy citromot az íz fokozása érdekében.
Körömvirágos fürdősó: A szárított körömvirágot fürdősóval kombinálva készíthetünk körömvirágos fürdősót. Ehhez egyszerűen öntsünk néhány marék szárított körömvirágot egy tálba, majd adjunk hozzá tengeri sót vagy epsom sót. Ezt a keveréket adhatjuk a fürdővízhez, hogy pihentető és bőrkondícionáló hatást érjünk el.
Étkezési célú felhasználás: Néhány konyhában a szárított körömvirágot ételízesítőként vagy díszítésként is felhasználják. Például saláták, levesek vagy sütik tetején is használhatók, hogy színt és ízt adjanak az ételeknek.