Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mi készíthető a körömvirágból? - Mutatjuk!

2023. 06. 23. 11:59:00 hillvital.hu

A szárított körömvirág (Calendula officinalis) számos különböző módon felhasználható a kozmetikumokban, gyógyszerekben és ételkészítésben.

 

Íme néhány részletesebb példa arra, hogy milyen termékek készíthetők belőle:

 

Körömvirágolaj: A szárított körömvirágot lehet olajban áztatni, hogy előállítsuk a körömvirágolajat. Ehhez hidegen sajtolt növényi olajat (például napraforgóolajat vagy olívaolajat) használnak. Az olajba áztatott körömvirág segítségével az olajban oldódó hatóanyagok kivonhatók, amelyeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságaik vannak. A körömvirágolajat bőrápoló szerekben, krémekben, balzsamokban vagy akár otthoni készítésű kenőcsökben használhatják.

 

Körömvirágolaj recept:

Hozzávalók:

  • 1 csésze hidegen sajtolt növényi olaj (pl. napraforgóolaj vagy olívaolaj)

  • 1/4 csésze szárított körömvirág

Elkészítés:

  • Helyezd a szárított körömvirágot egy üvegbe vagy tiszta zárható edénybe.

  • Öntsd rá a hidegen sajtolt növényi olajat, hogy ellepje a virágokat teljesen.

  • Zárd le az üveget vagy az edényt, majd rázd meg alaposan.

  • Helyezd az üveget vagy az edényt egy napos helyre, és hagyd, hogy az olajban áztatódjon legalább két hétig.

  • Az áztatás után szűrd le az olajat egy finom szűrőn vagy gézen.

  • Öntsd át az elkészült körömvirágolajat egy tiszta üvegbe vagy palackba, és tárold hűvös, sötét helyen.


 

Körömvirágkrém: A körömvirágkrém egy népszerű kozmetikai termék, amely gyakran készül a szárított körömvirág felhasználásával. A krém hidratáló és nyugtató hatású, és gyakran használják bőrirritációk, égési sérülések, ekcéma vagy napégés kezelésére.

 

Körömvirág krém

 

Körömvirágkrém recept:

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze szárított körömvirág

  • 1 csésze víz

  • 1/2 csésze olívaolaj

  • 30 g méhviasz

  • 1 teáskanál méz (opcionális)

  • 5-10 csepp illóolaj (pl. levendula vagy kamilla)

 

Elkészítés:

  • Forrald fel a vizet egy lábosban, majd vedd le a tűzről, és tedd bele a szárított körömvirágot. Hagyd állni 20-30 percig, majd szűrd le a folyadékot egy tiszta edénybe.

  • Helyezd a vízzel áztatott körömvirágot egy tálba, és adj hozzá olívaolajat.

  • Egy másik lábosban olvaszd meg a méhviaszt alacsony hőmérsékleten, majd vedd le a tűzről.

  • Keverd össze a méhviaszt a körömvirág-olaj keverékével. Ha szeretnéd, hozzáadhatsz mézet is a krémhez.

  • Hűtsd le a keveréket, majd kezd el keverni, amíg krémes és sima állagú lesz.

  • Add hozzá az illóolajat, majd keverd össze alaposan.

  • Tedd a kész krémet egy tiszta üvegbe vagy edénybe, és tárold hűvös helyen.


 

Körömvirágtea: A szárított körömvirágból teát is készíthetünk. Ehhez forró vizet öntünk a virágokra, majd hagyjuk állni néhány percig. A körömvirágtea enyhe gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és segíthet enyhíteni az emésztési problémákat vagy a torokfájást.

 

Körömvirágtea recept:

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál szárított körömvirág

  • 1 csésze forró víz

  • Méz vagy citrom (ízlés szerint, opcionális)

 

Elkészítés:

  • Helyezd a szárított körömvirágot egy csészébe.

  • Forralj fel vizet, majd öntsd rá a forró vizet a körömvirágra a csészében.

  • Hagyd állni 5-10 percig, hogy a körömvirágból kioldódjanak az ízek és hatóanyagok.

  • Szűrd le a teát egy szűrőn vagy teafilteren.

  • Opcionálisan adhatsz hozzá mézet vagy citromot az íz fokozása érdekében.


 

Körömvirág tea

Körömvirágos fürdősó: A szárított körömvirágot fürdősóval kombinálva készíthetünk körömvirágos fürdősót. Ehhez egyszerűen öntsünk néhány marék szárított körömvirágot egy tálba, majd adjunk hozzá tengeri sót vagy epsom sót. Ezt a keveréket adhatjuk a fürdővízhez, hogy pihentető és bőrkondícionáló hatást érjünk el.

 

Étkezési célú felhasználás: Néhány konyhában a szárított körömvirágot ételízesítőként vagy díszítésként is felhasználják. Például saláták, levesek vagy sütik tetején is használhatók, hogy színt és ízt adjanak az ételeknek.