Ki ne szeretné a görögdinnyét? Ráadásul most van a szezonja! De van itt egy érdekes kérdés: Mi legyen a dinnyemagokkal?
Vannak, akiket egyáltalán nem zavar, a fekete magokat ropogtatva eszi a lédús, piros dinnyét.
Számukra a magok finomabbá teszik a gyümölcs ízét. És lehet, nem is tudják, hogy a kis fekete dinnyemagok gazdagok B-vitaminokban, tartalmaznak cinket, vasat, kalciumot. Telítetlen zsírsavai az érrendszerünket védik. Vannak, akik viszont kipiszkálnak minden egyes magot, amelyek ott maradnak a tányéron. A sorsuk pedig a szemét! Most, hogy már tudjuk, milyen értékes, nézzük, hogyan hasznosíthatjuk.
Az első felhasználási lehetőség az őrleményéből készült tea. Különösen azok, akik hajlamosak vesekőképződésre, beiktathatnak egy dinnyemagtea-kúrát.
Őröljünk le 4 evőkanál friss dinnyemagot. Ezt két liter forrásban lévő vízbe szórva főzzük 15 percig. Miután kihűlt, szűrjük le úgy, hogy fémmel ne érintkezzen. Az így kapott tea 2 napi adag. Akár kúraszerűen is fogyaszthatjuk, beiktatva egy-egy szünnapot.
De hogyan lehet még hasznosítani a dinnyemagot?
Készítsük el a következő ropogtatni való csemegét:
Hozzávalók:
- 1csésze nyers görögdinnyemag (Csak a fekete magok a jók).
- 1 evőkanál só
- víz
Elkészítés:
Az összegyűjtött magokat alaposan mossuk és szárítsuk meg! Egy serpenyőben, közepes hőfokon kezdjük el pirítani. Mikor a magok elkezdenek pattogni, az jelzi, hogy megpirultak. Közben egy pohár vízben oldjuk fel a sót, majd öntsük rá a megpirult magokra. Néha kevergessük meg, és amikor elfőtt a víz, kész is a csemege.