Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért fontos a D vitamin tabletta gyerekeknek?

hillvital.hu

A D vitamin tabletta gyerekeknek nagyon fontos, és itt érdemes, hogy megemlítsük a csecsemőket, hiszen fejlődésükhöz elengedhetetlen a D vitamin.

 

A nem megfelelő mennyiségű D vitamin a későbbiekben betegségek alapját képezheti.

Már a terhesség ideje alatt is érdemes odafigyelni a vitaminbevitelre.

 

A D-vitamin hiány nem csak az édesanyát, hanem a csecsemőt is veszélyezteti. Arra is figyelni kell, ha az anyatej D-vitamin tartalma nem elegendő a csecsemő egészséges fejlődéséhez. Ilyen esetben pótolni kell azt.

A betegség megelőzése érdekében a gyermek egy éves koráig a Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium ajánlásával kötelező a D vitamin napi pótlása, szedése, azoknál a gyerekeknél, akik a téli időszakban lesznek egy évesek további fél évig szükséges a D vitamin bevitele.

 

A napi ajánlott mennyiség gyermekek számára jelenleg 400 NE.

Ez azonban nem általánosítható, hiszen ahogy fejlődnek egyre több mennyiségre van szükségük. Adhatunk a gyerekeknek csepp vagy táplálék kiegészítő formájában is, de ezt érdemes előtte védőnővel vagy háziorvossal megbeszélni. Bár a legtöbbször erre külön ki is térnek, de ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor kérdezzük meg, hogy mikortól, milyen mértékben növelhetjük az adagot.

 

A D-vitamin a gyermekek számára nem csak az immunrendszer miatt fontos.

Szedésével egy akár súlyossá is fajulható, úgynevezett Angolkór is elkerülhető.

 

Az angolkór kialakulása: A nem megfelelő D-vitamin szintnek köszönhetően a kalcium és foszfor nem elégséges mennyiségben szívódik fel. Ennek az a következménye, hogy leesik a kalcium és foszfát szintje, valamint megemelkedik az alkalin-foszfatáz aktivitás, ami végső soron a csontok lágyulásához vezet.

Erről lényegében azt kell tudni, hogy ez egy olyan betegség, ami kimondottan azért alakul ki a gyermekeknél, mert alacsony a D-vitamin szintjük. Ez alatt azt kell érteni, hogy a csontjaik nem megfelelően fejlődnek, gyengék. Ennek következtében a már járni képes gyermekeknél akár súlyosabb csontdeformáció is létrejöhet. Természetesen vannak olyan estek, amikor a megfelelő D-vitamin adagolás mellett is kialakul ez a betegség. Ez annak tudható be, hogy a D-vitamin nem megfelelően hasznosul. Ez akár genetikai ok is lehet.

Miért fontos a D vitamin tabletta gyerekeknek?

Tartalomhoz tartozó címkék: d vitamin