Ez a valódi élő étel, aprónak tűnik, ám a búzacsíra igen tápláló élelmiszer az emberi szervezet számára is. A csírák kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G- és K-vitaminnak, valamint számos ásványi anyagnak (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és szilícium), ráadásul kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaznak.
A csírák: gabona- és zöldség magvak zsenge hajtásai, magas nyomelem tartalommal bíró tápanyagforrások, amelyeknek fogyasztása a téli hónapokban különösen egészséges.
A csíraállapotban rengeteg szerves ásványi anyag és enzim jön létre a kicsírázott magban. A búzacsíra valódi egészségbomba, kiváló immunerősítő, lassítja az öregedést, elősegíti a fogantatást, csökkenti a koleszterinszintet, védi az érrendszert, valamint javítja az emésztést.
A házilag készített zöld turmixok tartalmasabbá tételéhez is ajánlják a csírákat. Ezek az italok főleg a magas klorofill tartalmuk miatt egészségesek. Előállítása otthoni körülmények között is egyszerűen megoldható: A vízbe áztatott mag csírája 3-4 napon belül fogyasztható.
A legegészségesebb, legfinomabb csírákat azonban a következő növények adják: lencse, vöröshere, bíborhere, lucerna, napraforgó, retek, mustár. Utóbbi kettőnek csípős az íze, sőt, a mustáré kifejezetten erős, így abból nagyon kevés is elég különféle saláták ízesítésére. Érdekes, hogy egy maréknyi retekcsírának több a tápértéke, mint egy csomó reteknek!
Mi mindenre van jó hatással a búzacsira:
-
A búzacsíra óvja az artériák és a vénák épségét, normalizálja a vérkeringést.
-
Oldja az izomgörcsöket, ellensúlyozza a stresszt, magas klorofill- és vastartalma révén növeli a vérben az oxigén mennyiségét.
-
Bővelkedik izombarát fehérjékben, csonterősítő foszforban és kalciumban, sebgyógyulást gyorsító cinkben, és különösen a vérnyomást beállító káliumban.
-
A búzacsíra gazdag E-vitaminban, erősíti az immunrendszert, serkenti a szaporítószervek hormonháztartásának működését.
-
Mivel a búzacsíra fokozza az anyagcserét, helyreállítja a májfunkciókat, valamint gyorsítja a toxinok kiürülését. Akadályozzák a rákos sejtek szaporodását, megkötik a szabad gyököket.