Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért a búzacsíra a legtáplálóbb étel-ital?

2021. 07. 28. 11:48:00 Kovács Krisztina - HillVital

Ez a valódi élő étel, aprónak tűnik, ám a búzacsíra igen tápláló élelmiszer az emberi szervezet számára is. A csírák kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G- és K-vitaminnak, valamint számos ásványi anyagnak (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és szilícium), ráadásul kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaznak.

 


A csírák: gabona- és zöldség magvak zsenge hajtásai, magas nyomelem tartalommal bíró tápanyagforrások, amelyeknek fogyasztása a téli hónapokban különösen egészséges.

 

A csíraállapotban rengeteg szerves ásványi anyag és enzim jön létre a kicsírázott magban. A búzacsíra valódi egészségbomba, kiváló immunerősítő, lassítja az öregedést, elősegíti a fogantatást, csökkenti a koleszterinszintet, védi az érrendszert, valamint javítja az emésztést. 


A házilag készített zöld turmixok tartalmasabbá tételéhez is ajánlják a csírákat. Ezek az italok főleg a magas klorofill tartalmuk miatt egészségesek. Előállítása otthoni körülmények között is egyszerűen megoldható: A vízbe áztatott mag csírája 3-4 napon belül fogyasztható.

 

A legegészségesebb, legfinomabb csírákat azonban a következő növények adják: lencse, vöröshere, bíborhere, lucerna, napraforgó, retek, mustár. Utóbbi kettőnek csípős az íze, sőt, a mustáré kifejezetten erős, így abból nagyon kevés is elég különféle saláták ízesítésére. Érdekes, hogy egy maréknyi retekcsírának több a tápértéke, mint egy csomó reteknek!
 


Mi mindenre van jó hatással a búzacsira:

  • A búzacsíra óvja az artériák és a vénák épségét, normalizálja a vérkeringést.

  • Oldja az izomgörcsöket, ellensúlyozza a stresszt, magas klorofill- és vastartalma révén növeli a vérben az oxigén mennyiségét.

  • Bővelkedik izombarát fehérjékben, csonterősítő foszforban és kalciumban, sebgyógyulást gyorsító cinkben, és különösen a vérnyomást beállító káliumban.

  • A búzacsíra gazdag E-vitaminban, erősíti az immunrendszert, serkenti a szaporítószervek hormonháztartásának működését.

  • Mivel a búzacsíra fokozza az anyagcserét, helyreállítja a májfunkciókat, valamint gyorsítja a toxinok kiürülését. Akadályozzák a rákos sejtek szaporodását, megkötik a szabad gyököket.

 

A búzacsíra ital hatásai.