Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mikor mit együnk?

2020. 02. 05. 13:50:00 Veress Máté - HillVital

Ugye a szakirodalom úgy tartja, hogy az egészség 70%-ka a táplálkozásban rejlik. Ebbe most minden beletartozik a belgyógyászattól kezdve, a fogyókúráig minden.

 

Egyszerűbben: ha jó időben, jó dolgokat eszünk-iszunk, akkor az egészségmegőrzés 70%-kát már el is végeztük. Egyszerűen nem mindegy, hogy mikor – mit eszünk.

 

Valljuk be, hogy a mai embernek nem könnyű helyesen táplálkozni. Egyrészt nincs az embereknek kellő tudásuk arról, hogy mit hogyan kellene (hiszen nem iskolai tananyag), továbbá a mostani élelmiszerek finoman szólva nem igazán „emberközpontúak”.
 

De elég csak a boltok polcaira nézni: napraforgóolaj – 250Ft, míg az olívaolaj - 2.000 Ft. Közönséges só – 80 Ft 1 kg, ezzel szemben a himalája só 7-800 Ft. Nem véletlenül van ez így, de most nem ez a lényeg.
 

Azt, hogy mit szabadna ennünk, kellően fontos lett az elmúlt időben, hiszen ha körbe nézünk, akkor sok információt kaphatunk arról, hogy mit szabad, illetve nem szabad enni, de van valami, ami ugyanilyen fontos, mégsem kap kellő hangsúlyt…
 

Nem csak az fontos, hogy mit szabadna ennünk, hanem az, hogy mikor tesszük azt!
 

Egyszerűsítsük le a táplálékokat két fő csoportra: szénhidrát és fehérje. Van még olyan, hogy zsír, rost, és így tovább, de ne bonyolítsuk.
 

A szénhidrát az, ami energiát ad. Előnye, hogy gyorsan elég, és nagy energiát ad. Előnye ugyanakkor hátránya is, hiszen nagyon hamar elég, és pótlás nélkül még fáradtabbak leszünk, mint korábban. Ilyen táplálékot nem nehéz találni, hiszen a jelenlegi „modern étkezés” teljesen ebbe az irányba mozdult el. Magas szénhidráttartalmú ételek: cukor, üdítő, sütemények, pékáruk, csokoládé, tészták, stb.
 

A fehérje az, ami a sejteknek kell, hogy új sejteket tudjanak létrehozni. Ettől épül az izomzat, ettől erősödik a szervezet. Az egyik legértékesebb tápanyag a szervezet számára. Fejérje tartalmú ételek: hal, húsok, tojás, sajt, túró, fehérje turmix, stb.
 

Erre alapozva a következőképpen fogyaszd az ételeket:
 

Reggel: inkább szénhidrát dús ételek.

Reggel, ébredés után főképp energia kell. Egyrészt működésbe kell hozni a szervezetet, munkába / iskolába kell menni. Egyszóval erőre van szükség! Ez fehérjével lassabban menne, hiszen annak a feldolgozása picit hosszadalmasabb.
 

Délben: fele szénhidrát, fele fehérje.

Klasszikus: köret (szénhidrát) + húsok (fehérje). Itt már nem kell akkora energia, inkább tápláljuk a testet értékes építő kövekkel: fehérjékkel. Érdemes kis zöldséggel is megspékelni a lúgos, és rost-dús étrend miatt. 
 

Este: kizárólag fehérje.

Ez egy kritikus pont. Itt már nincs helye szénhidrátnak. Estére már nem kell energia, ilyenkor már pihenni kell. Míg alszunk, addig a sejtek hadd dolgozzák fel a bevitt fehérjét. Ilyenkor gyarapodnak az izmok, regenerálódik a test.
 

Ha estére szénhidrátot fogyasztasz, akkor az eredmény: álmatlanság, levertség, fáradtság és pluszkilók. Hozzátenném, hogy itt a mennyiség is komoly szerepet kap, hiszen szénhidrát, fehérje ide vagy oda, estére nem  szabad nagyon bekajálni. Sőt, talán a legjobb, ha "koldusként" vacsorázunk, de ügyeljünk arra, hogy az fehérje-dús legyen!
 

Az egészséges étkezés szabályai.