Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Minden amit tudni érdemes a rövidlátásról!

2023. 09. 13. 11:03:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A rövidlátás, orvosi nevén myopia, egy olyan szemészeti állapot, amelyben a szem képtelen megfelelően fókuszálni a távoli tárgyakra. Ennek eredményeként a távoli objektumok homályosnak látszanak, míg a közeli dolgokat általában tisztán lehet látni. A rövidlátás az egyik leggyakoribb szemészeti probléma a világon, és genetikai hajlam és környezeti tényezők egyaránt hozzájárulhatnak kialakulásához.


Rövidlátás szemüveg nélkül.


Fontos tudnivalók a rövidlátásról:

 

Mi okozza?
 

A rövidlátás a szem hosszútávolságú lencséjének vagy szaruhártyájának túlzott hosszúsága miatt alakul ki. Ennek eredményeként a fényt túl korán fókuszálja, és a kép előtt a retinára vetül, így homályosan látjuk a távoli dolgokat.
 

Tünetek:
 

A legfőbb tünete a távoli objektumok homályos vagy elmosódott látása. Emellett gyakran jelentkezhet fejfájás, fáradtság vagy szemfájdalom, amikor hosszabb ideig közelre nézünk.
 

Korrekció:
 

A rövidlátást szemüveggel vagy kontaktlencsével lehet korrigálni. Ezek a korrekciós eszközök úgy működnek, hogy kiegyenlítik a szem optikai hibáját, és lehetővé teszik a tiszta látást.
 

Lézeres szemműtét:
 

Bizonyos esetekben a rövidlátást lézeres szemműtéttel is kezelhetik, például LASIK vagy PRK eljárással. Ez a beavatkozás állandó látásjavulást eredményezhet.
 

Progresszió és megelőzés:
 

A rövidlátás gyakran gyermekkorban vagy serdülőkorban kezdődik, és a szem további növekedése során súlyosbodhat. A szemüveg vagy kontaktlencsék rendszeres ellenőrzése fontos, hogy a változásokat időben észrevegyék és kezeljék.
 

Néhány megelőző intézkedés közé tartozik a szem egészségének védelme, például a megfelelő fényviszonyok biztosítása, a számítógépes képernyő előtti pihenőidők betartása és a szabadban való időtöltés, mivel ezek a tényezők csökkenthetik a rövidlátás kialakulásának kockázatát.
 

Komplikációk:
 

Ha a rövidlátást nem kezelik megfelelően vagy nem figyelik meg időben, súlyos szemészeti problémák alakulhatnak ki, például szürkehályog vagy retina leválás.
 

Rendszeres szemészeti vizsgálatok:

 

Az időszakos szemészeti vizsgálatok segítenek azonosítani a rövidlátás vagy más szemészeti problémák kialakulását és kezelését.
 

Fontos megjegyezni, hogy a rövidlátás olyan állapot, amely szemüveg vagy kontaktlencse segítségével jól korrigálható, és a megfelelő szemészeti gondozás mellett a legtöbb ember aktív és egészséges életet élhet, anélkül hogy jelentős akadályt jelentene.
 

Megfelelő vitaminbevitellel te erősítheted a szemeidet és így kevesebb lesz az esélye, hogy kialakuljon a rövidlátás. A See vitamin, magas Lutein tartalma miatt abban nyújt segítséget, hogy tartalmazza a szem számára szükséges és elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat, ezáltal hozzájárul szem egészségének a fenntartásához, valamint megfelelő működéséhez.


Szemészeti vizsgálat.