A bodza igazoltan gyógyhatású gyógynövény, gyógyteák alkotóeleme is.
A bodzavirág gyógyhatása
A bodza szára, virága, gyökere, levele, bogyója - mióta ismerik és használják – nélkülözhetetlen házi csodaszer.
Éppen ezért minden részét felhasználja a gyógyszeripar és az élelmiszeripar is. A bodza a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény.
Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az ókorban is alkalmazták, terméséből gyógytea főzetet készítettek, melyet a bőr ápolására, a szem borogatására használtak.
A népi hagyományok szerint a bodza köhögésre, légúti megbetegedésekre, megfázásra, influenza és láz kezelésére használták, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz.
Napjainkban immunrendszerünk erősítésére legalkalmasabb háziszer a bodza virágából készült gyógytea.
Bodzavirág felhasználása: hogyan szedjük?
Csak olyan helyről gyűjtsük, amely mellett nincs autóforgalom, hiszen a kipufogógáz a virágzó növényt is éri, valamint arra is figyeljünk, hogy olyan szántás közeléből se gyűjtsünk, ahol feltételezhetően volt permetezés.
A virágot teljes kinyílt állapotában szedjük, ha tetves a szár, azt hagyjuk ott, ne szedjük le, mivel a leszedett virágernyőket tilos megmosni. A hatóanyag nagy része a virágban és a virágporban van, ha ezt kimossuk, feleslegesen szedtük le. Épp emiatt nem érdemes eső után sem begyűjteni a virágot, várjuk meg, amíg száraz, napos időnk lesz.
Ha leszedtük, akkor otthon egy sötét, de száraz helyen vászonra fektetve szárítsuk ki. Naponta forgassuk, akkor jó, ha csörgősre száradt és könnyen lemorzsolható a szárról a virág. Papírtasakban lezárva tároljuk.
Bármilyen gyógyteakeverékhez adhatjuk ízesítőnek, de a legjobb, ha szárított hársfavirág, kakukkfű, keverékhez adjuk 1:1 arányban, ennél jobb "téli tea" nem is kell otthonra.