Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mi az a mizuna? Mutatjuk!

2024. 01. 08. 10:29:00 hillvital.hu

Nem sokan hallottak még a mizunaról pedig egy különleges és egészséges zöldségről van szó.

Salátaként vagy akár zöld turmix alapanyagként is kiválóan fogyasztható és jellegzetes ízzel is bír.

Több néven is ismert a mizuna, van aki mizumának, mustárspenótnak, nameniának vagy kiotói vízi zöldnek hívja, de van aki sárkányfogónak. A mizuna a káposztafélékhez tartozik és kínai eredetű növény. A mizuna alkalmas konténeres és edényes termesztésre is. Nagyon kedveli a napos helyeket valamint minden talajban rendkívül otthonosan érzi magát viszont a vízigénye nagyon magas. Ha jó helyet alakítasz ki neki, akkor sok levelet hoz és gyorsan megnő. A mizuna levelei cakkosak és világos vastag főerezet rajzolódik ki rajta. Kissé borsos, csípős ízzel rendelkezik a növény.

 

Leginkább a borsos, tormás és mustáros ételekhez illik de nagyon jó salátákba is.

Fogyasztható párolva és főzve is, nagyon sok ételhez csak ízesítőnek szokták adni, de ínyencségként is szokták fogyasztani. Nagyon jó immunerősítő hatással rendelkezik valamint magas a vas és a foszfor tartalma is, de béta-karotin is található benne.

 

Nagyon gazdag vitaminokban is, tartalmaz C-, E- és K- vitamint.

Jelentős mennyiségű rost is található benne, ezért hozzájárul az emésztéshez. Sokféleképpen felhasználható a konyhában. Salátákba ajánlott felhasználni mivel nyersen a legegészségesebb. Ehető párolva és főzve is. A főzése során hasonlóan a spenóthoz összeesik, ezért ez nem annyira ajánlott, viszont húsok és halak mellé annál inkább. Nem ajánlott sokat beleaprítani mert erős íze van. Ezen kívül, ahogy fent is említettük kiváló alapanyaga lehet a zöld turmixunknak is. Jellegzetes íze miatt elsőnek javasolt csak kisebb mértékben próbálkozni vele. Bár van akinek pont az íze miatt nem a kedvence, azonban magas rost-, és vitamin tartalma kiváló alapanyaggá teszi.

 

Ne felejtsük el azt sem, hogy párolva vagy főzve elveszíti vitamintartalmának nagy részét, ezért ha legfőképp emiatt akarjuk fogyasztani, akkor javasolt salátaként vagy turmix alapanyagként felhasználni.
 

A mizuna hatásai, ami miatt érdemes fogyasztása!