Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tippek, hogyan sportolj a kánikulában!

2022. 06. 28. 13:15:00 Veress Máté - HillVital

Aki szeret sportolni vagy szereti a mozgást, az nyilván nyáron sem fogja abbahagyni. Azonban a nagy melegben egyáltalán nem veszélytelen a mozgás. A hőség egy intenzív mozgás nélkül is képes megviselni az egész szervezetet. Azonban most adunk néhány hasznos tippet, hogy tudsz mozogni a melegben anélkül, hogy rosszul éreznéd magad.
 

A déli órákban sose sportolj!

 

A legmelegebb órák egyértelműen a déli órák. Ilyenkor van a legnagyobb forróság, valamint az UV sugárzás is ilyenkor a legmagasabb. Ha nyáron sportolsz, akkor érdemes a nagyon kora reggeli órákat választani sportolásra. Nagyon jó lehet a reggel 5-8 vagy késő este a 19-22 óraig. Sokkal kímélőbb ilyenkor a hőmérséklet.
 

Fontos, hogy mibe öltözöl!
 

Ha kültéri vagy beltéri sportot választasz akkor fontos, hogy a hőleadásod megfelelő legyen. Nem ajánlott vastag pamutruhába öltözni. Az edzéshez mindig valami vékony és lenge ruhát válassz ami jól vezeti az izzadságot. A világosabb színű ruhák sokkal jobban visszaverik napfényt, ezért világos színeket válassz.
 

Fontos, hogy igyál közben sokat!
 

A meleg miatt nagyon sokat izzad az ember és így folyadékot veszít. Nagyobb a veszélye a dehidratációnak, ezért gondoskodnod kell a folyadékbevitelről. Ha edzeni vagy sportolni mész mindig vigyél magaddal legalább 2 liter vizet. Minden esetben a víz legjobb választás.
 

Van amit nem ajánlott fogyasztani!
 

Óvatosan kell fogyasztani a nagy melegben a koffeines italokat. Ezek fokozzák a vízvesztést. A cukros üdítőitalok sem a legjobbak.

Fontos az intenzitás is!

Nem érdemes ilyenkor rekordokat döntögetni. A test így eléggé próbára van téve a melegben. Tehát próbálj meg a szokásosnál kisebb intenzitással edzeni. Oda kell figyelned a szervezeted jelzéseire. Ha nagyon megemelkedik a pulzusod, vagy nem érzed magad jól, akkor mindenképpen pihenőt kell tartanod.

Mozgás a kánikulában.