Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mégis milyen mozgásformát válasszanak a cukorbetegek? Most kiderül!

2022. 07. 07. 11:07:00 Veress Máté - HillVital

Napjainkban egyre többet ülnek az emberek a TV vagy a számítógép előtt és szinte online élik az életüket. Az egészséges élethez mindenképpen szüksége van az embernek a mozgásra.


A fizikai aktivitás kedvező a szénhidrát-anyagcserére és a vércukorszint csökkentésére is. Nagyon jó még a vérzsíszintre is és persze a közérzetet is javítja. Sok esetben egy cukorbetegnek elmarad a fizikai aktivitásról szóló tanácsadás, inkább az étrend és a gyógyszeres kezelés van előtérben.

 

Azért is lehet fontos a mozgás egy cukorbetegnek, hogy az esetleges túlsúly csökkenjen. A mozgás képes még növelni a keringési rendszer terhelhetőségét is. Serkenti az izmok vérkeringését is, ezzel pedig növelheted a sejtek inzulinérzékenységét. Érdemes tudnod, hogy az inzulin hatásfokának javulása a mozgás után még 24-48 óráig érzékelhető. Fontos is a rendszeresség.

 

Naponta 30 perc séta vagy kerékpározás nagyon hasznos lehet. Ajánlott hetente 5 alkalommal mozogni. A cukorbetegeknék az egyenletes erőkifejtéssel járó mozgásformák az ajánlottak mint a kocogás, kerékpározás és labdajátékok. Ha valaki túlsúllyal rendelkezik, akkor ajánlott az úszás, a séta, a túrázás, hogy javuljon az anyagcsere.

Az olyan cukorbetegek akik nyitottak az aktívabb sportokra azoknak fontos néhány szabályt betartani!

 

Tudnod kell, hogy a testmozgás csökkenti a vércukorszintet. Ezért az inzulinkezelés, és az inzulinkiválasztásra ható gyógyszerek szedése esetén kórosan alacsony értékek is kijöhetnek. Éppen ezért ha intenzívebb fizikai aktivitást űzöl, akkor javasolt óránként 10 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani, ehhez persze érdemes óránkánt vércukorszintet mérni. Az intenzív mozgás egyfajta fizikai stresszhatást gyakorol az egész szervezetre ami akár rövid távú vércukor emelkedéssel járhat. Az emelkedő tendencia pár óra után átvált egy nagyobb csökkenésre, ezért is érdemes magaddal vinni kis szénhidrát adagokat. Akik a kor vagy valamilyen probléma miatt nem tudnak sportolni semmit, azoknak ajánlott a gyógytorna. Érdemes kipróbálni az ülő vagy fekvő helyzetben végezhető gyakorlatokat.

Mégis milyen mozgásformát válasszanak a cukorbetegek? Most kiderül!