A mustármag, a mustár lágyszárú, keresztesvirágúak családjába tartozó növénynek a termése. Számos fajtája létezik, mifelénk leginkább csak három, a fekete, sárga és a barna fajta ismert. Leginkább pépesített formában feldolgozva, mustárként használjuk, de vannak, akik az apró, pikáns magokat különböző ételek fűszerezéséhez is alkalmazzák.
Használjuk ki az enyhén csípős ízű magok különleges gyógyhatását, és keverjük minél több ételhez, salátához, öntethez.
Az alábbi élettani hatásokkal rendelkezik
- A mustármag különböző tápanyagokat tartalmaz, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is.
- Magas rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre és a bélrendszerre.
- Étvágyjavító, gyomornyugtató, csökkenti a koleszterinszintet is.
- Bakteriális betegségek esetén is ajánlott, hiszen antibiotikus hatással rendelkezik.
- Magas kéntartalma miatt a mustármag kiváló gomba és vírusölő.
- Megfázás esetén, a legjobb orvosság. Csökkenti a hörghurut, tüdőgyulladás, influenza tüneteit is.