Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az erős napsugárzás káros hatásai – Hogyan segíthetnek a fényvédők?

2022. 07. 09. 00:00:00 Sági Zsolt - HillVital

A túlságosan erős napsugárzás sajnos káros hatásokkal rendelkezik, amely ellen fényvédők segítségével védekezhetünk.

A megfelelő mennyiségű napsugárzás nélkülözhetetlen az élet és az emberi szervezet számára. A túl kevés napsugárzás depresszió kialakulásához, míg a túl sok pedig napszúráshoz, hőgutához vagy akár daganat kialakulásához is vezethet.

Mi is pontosan a napfény?

A napfény egy elektromágneses energia, melyet a Nap bocsát ki. Az UV (Ultraviola) sugárzása egy olyan tartományba esik, amely a szemnek láthatatlan. Ezt az UV-sugárzást még szokás tovább bontani UV-A, UV-B, UV-C sugártartományokra.

UV-A sugárzás

Az UV-A sugárzás legfontosabb biológiai hatásai között megemlíthető a bőr azonnali barnulása, valamint a pigment tartalom sötétedése. Ezen kívül megemlíthető, hogy nagy mennyiségben bőrpírt, gyulladást kelt, ugyanakkor ez csak több nap után jelentkezik.

UV-B sugárzás

UV-B sugárzás képes kiváltani az UV-C sugárzás hatásait, valamint a fény okozta rákképződés hatásáért is ő a felelős. Ugyanakkor a D-vitamin szintéziséhez is nélkülözhetetlen. A természetes napfénynek közel 1/15-öd részét képezi.

UV-C sugárzás

Az UV-C sugárzás normál esetben elnyelődik az atmoszférában, valamint az ózonrétegben, ugyanakkor elvékonyodott ózonréteg területén bizony elérheti a földfelszínt. Ilyen esetben ezen a helyen számolni kell azzal, hogy képes a bőr gyulladását, kései pigmentálódását, a bőr megvastagodását kiváltani, valamint irritálni a szemet.

Testünk külső része, a bőr és a bőrfelület találkozik először a Nap sugaraival így ez testünk első védelmi zónája is egyben. Kezdetben az erős napsugárzás ellen fokozott bőrpigmentképződéssel, azaz barnulással védekezünk, azonban ehhez időre van szükség. Ha hirtelen nagy mennyiségű sugárzás éri a bőrt, akkor az nem képes rövid időn belül pigmentet termelni. Ilyenkor kivöröslik a bőr, azaz leégünk.

Napszúrás

A védtelen fejet érő erős napsugárzás hatására alakul ki. Olyan szintű sérülésnek felel meg, amely már fejfájással, hányingerrel és akár eszméletvesztéssel járhat. Fontos tudni, hogy napszúrást akár felhős időben a víz alatt is lehet kapni!

Hőguta

Hőguta olyan esetben alakul ki, ha a szervezet saját hűtése annyira lecsökken, hogy megszűnik a verejtéktermelés.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Többféle módon is védekezhetünk a nap káros hatásai ellen. Viselhetünk megfelelő ruházatot, kalapot, UV szűrős napszemüveget vagy akár használhatunk fényvédő krémeket is. A feltüntetett SPF jelülés után látható szám jelzi a fényvédő faktor számát UV-B tartományban, valamint az ezt követő + jel azt jelenti, hogy UV-A tartományban is véd.

Csak nyáron van szükség fényvédő krémek használatára?

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy leégni, valamint a Nap káros sugaraitól tartani csak nyáron kell. Sajnos ez nem igaz. Annak ellenére, hogy a hidegebb évszakokban kevesebb a barnulásért felelős UV-B sugárzás van jelen, addig az UV-A sugárzás is jelen van. Ez ilyenkor különösen azok számára fontos, akik érzékeny bőrűek, vagy szeretnék megvédi bőrüket a káros sugaraktól.

Bevett szokás, hogy fényvédőt alkalmazni csak akkor fontos, ha már legalább tavasz van, vagy nyáron szépen süt a nap. A bőr öregedési folyamataiért felelős sugárzás ellen azonban egész évben, azaz az év 365 napján szükség lehet védelemre.

A bőröregedés a ráncok, pigmentfoltok, valamint a megereszkedett bőr korai jelei ellen érdemes naponta fényvédő krémet alkalmazni.

Ennek köszönhetően annak érdekében, hogy felvegyük a napártalom elleni a harcot készült el a fényvédő arckrémünk. Gyógynövényes tartalmának köszönhetően nem csak a nap káros sugarai ellen nyújt védelmet, de egyben frissítő, élénkítő hatással is rendelkezik, valamint táplálja és hidratálja is a bőrt.

További részletekért kattints ide: The Sand of the Sahara – Fényvédő arckrém

Napvédelem a fényvédők segítségével

Tartalomhoz tartozó címkék: napvédelem