Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nátha vagy influenza?

2021. 06. 29. 13:48:00 Sági Zsolt - HillVital

Folyik az orrunk, kapar a torkunk, köhögünk, fáj a fejünk… Ugye ismerős tünetek?
 

De ezek egy nátha vagy esetleg egy influenza tünetei? Cikkünkben összehasonlítjuk a két betegséget.
 

Ami közös bennük, hogy mindkettő cseppfertőzéssel terjed a levegőben, a köhögő, tüsszögő emberek révén.  
 

Nézzük a különbségeket!

A nátha kialakulásában a hideg, a meghűlés is szerepet játszhat, de az influenza kialakulásának jobban kedvez az enyhébb, ködös, nyálkás időjárás.
 

A nátha lappangási ideje 3-4 nap, az influenzáé 1-2 nap. A náthát a nátha (rhino) vírus, az influenzát az influenzavírus okozza. A nátha mindig erős orrfolyással párosul, míg az influenzához gyenge, vízszerű orrfolyás társul. A nátha nem okoz nagy fokú levertséget, az influenza mindig nagy mértékű levertséggel, gyengeséggel jár. A náthára csak enyhe, száraz köhögés jellemző, az influenzára erős. A nátha enyhe vagy közepes fejfájással jár, az influenza mindig erős fejfájással.


Az izomfájdalom mértéke sem egyforma. A náthánál ritka és enyhe, influenzánál erős és gyakori jelenség az izomfájdalom. A náthára nem jellemző a magas, 38 fok feletti testhőmérséklet, míg az influenza egyik fontos tünete a magas láz. A náthánál nagyon ritkán fordul elő hidegrázás, az influenzánál viszont nagyon erős hidegrázás tapasztalható.

 

A két betegség időben közel azonos lefolyású, kb. 1-2 hét, de influenza esetén akár hetekig is elhúzódhat, mire a beteg visszanyeri az aktivitását.
 

A megelőzésnek mindkét esetben óriási szerepe van. Mossunk gyakran kezet! Ha orrot fújunk, mindig használjunk új papír zsebkendőt. Tüsszentés, orrfúvás után mindig ajánlott kezet mosni. A kezelés is nagyjából megegyezik: antibiotikum fölösleges, inkább csak a tüneteket érdemes enyhíteni (orrdugulás, köhögés, magas láz). Influenzánál szigorú ágynyugalom szükséges. Ezenkívül fontos a bőséges folyadékbevitel, vitaminok, ásványi anyagok pótlása.
 

Nátha vagy influenza? Ez a különbség.