A külső réteg, vagyis a héj sok emészthetetlen rostot és tápanyagot tartalmaz. Ezeket a zöldségeket nem ajánlott meghámoznod!
Az uborka héja K-vitamint tartalmaz, míg a burgonyáé több tápanyagot (vas, kalcium, kálium, magnézium) és vitamint (B6-, C-vitamin) tartalmaz. A zöldségek héja olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek felveszik a harcot a szabadgyökökkel. A paprika, a répa gazdagok olyan hatóanyagokban, amelyek gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonsággal rendelkeznek.
Sokan azért szokták meghámozni a zöldségeket, mert félnek a növényvédő szerektől, ám ezt egy nagyon alapos mosással könnyedén elháríthatjuk.
Tehát ne féljünk a zöldségek héjától, ugyanis megannyi tápanyagot és vitamint tartogatnak nekünk, tehát ne dobjuk ki!
A gomba is fogyasztható hámozás nélkül. Az a legjobb ha nem hámozzák meg a gombát. Elegendő neki egy alapos átmosás és már használható is a gomba. A héja teljesen fogyasztható és az ízét sem változtatja meg.
A cukkini héja fogyasztható nyersen is, ha hőkezeled, akkor megpuhul tehát nem fog fenyegetni, hogy kemény héjba harapsz. Héjastól is be lehet dobni a sütőbe egy mosás után. Ha rántani szeretnéd, akkor sem kell meghámozni.
A tök is fogyasztható hámozás nélkül. Abban különbözik a cukkinitől, hogy nyersen nem lehet fogyasztani a héját mivel nagyon kemény. Ezt is be kell tenni a sütőbe, hogy megpuhuljon kicsit és már fogyasztható is.
A burgonya is fogyasztható hámozás nélkül. Hihetetlen de nagyon rossz meghámozni a burgonyát mivel sok tápanyag található benne. Tartalmaz B-vitamint és ásványi anyagokat is.
A padlizsánt sem szabad meghámozni, mivel nagyon erős antioxidáns található benne. Megköti a szabad gyököket, javítja az agyi funkciókat és a daganatok kialakulását is csökkenti.
A répa is fogyasztható hámozás nélkül. A héjában sok kálium, magnézium, A-, B6-, és C- vitamin is található. Érdemes csak megmosni és egy kicsit megkapargatni.