Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Így tartsd egészségesen a vénáid

2021. 08. 26. 10:06:00 Sági Zsolt - HillVital

A vénák egészségének megőrzése rendkívül fontos, hiszen ezzel sok bajt megelőzhetünk.

Íme, a leghasznosabb tippek, melyek segítségével megőrizhetjük a vénák egészséges állapotát.

Sok mozgás: Sem az ülés, sem az állás nem tesz jót a vénáknak. A séta, a futás, a kerékpározás, tehát a mozgás viszont az egyik legjobb a vénáknak

Lapos sarkú cipő hordása: A lapos sarkú cipő viselete sokkal egészségesebb és kényelmesebb is. Tudni kell, hogy a teljesen lapos talpú cipő sem ajánlott. A közepesen lapos talpú a megfelelő.

Lábujjtorna: Emeld fel a lábujjaidat, és hajtsd be. Ezt végezd el többször naponta, mivel fokozza a vérkeringést, és élénkíti az izmokat. Sose ülj keresztbe tett lábbal.

Polcold fel a lábaidat: Ülés és fekvés közben támaszd fel a lábaidat.

Lábzuhany: Tusold le a lábaidat rendszeresen hűvös vízzel a lábfejtől a comb irányába. A hűvös víz serkenti a vérkeringést, és megerősíti a vénákat.

Sok folyadék: Átlagos körülmények között 20 kg testsúly esetén 1 liter folyadékot kell elfogyasztani. Sportos életmód, illetve nagy hőségben pedig legalább 4 litert. A legjobb a tisztított víz frissen facsart citromlével. 

Kerüljük a forró fürdőt: A meleg és a hő árt a vénáknak. Nem véletlen, hogy a visszérpanasszal rendelkezők tünetei télen enyhülnek, míg nyáron felerősödnek. Javasolt elkerülni a hosszan tartó napozást, és a forró fürdőzést. A meleg hatásának köszönhetően az erek kitágulnak, így a vér nem tud visszaáramlani a szív felé.

Túlsúly: A túlsúly egyáltalán nem kedvező az egészségre. Mindegy egyes plusz kiló külön megterhelést jelent a lábak számára. Ha ez fenn áll, akkor javasolt leadni néhány kilót. Ehhez az egyik legjobb módszer a magas rosttartalmú ételek fogyasztása.

Miért fontos a vénák egészségének megőrzése?

Sajnos a vénás betegségek a magyar lakosságnak közel a 20%-át érintik. A panaszok különösen a nőket sújtják, azon belül is főleg azokat akik már szültek. Idősebb korban aztán komolyra fordul a helyzet. A statisztikák alapján az életkor előre haladásával egyre gyakrabban jelentkeznek a visszeres problémák. A megelőzés és a vénák egészségének a megőrzése rendkívül fontos, hiszen az egészséges vénák képesek elszállítani a vért, faluk ép és rugalmas, valamint meg tudják akadályozni a vér pangását. Röviden szólva nagyban hozzájárulnak a visszér és a visszeres panaszok megelőzéséhez.
 

A vénák egészségesen tartása.