Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mit tehetünk nem múló hátfájás esetén?

2023. 06. 20. 09:32:00 hillvital.hu

A felnőtt lakosság nagy részének már volt az életében legalább egyszer tartósan fennálló hátfájása vagy derékfájdalma.

 

Nagyon sokan fordulnak orvoshoz hátfájdalommal, és ez a fájdalom gyakran enyhülni szokott néhány hét alatt, de fennmaradhat akár 1 évig is.

 

Több dolog is állhat a derék és a hátfájdalom mögött amelyek a következők lehetnek.


Lehet a fájdalom oka a későn kezdett kezelés, vagy az idővel kialakult kényszertartás is.

Ha nem megfelelő a munkahelyi körülmény az is lehet probléma. Hozzájárul a fájdalom kialakulásához a mozgáshiány is. Általában az emberek nagyon későn szoktak orvoshoz fordulni, gyakran évek vagy évtizedek múlva. Éppen ezért figyelmeztetünk hogy ha akármilyen fájdalmat vagy mozgásbeszűkülést tapasztalsz, akkor érdemes orvoshoz fordulnod.
 

Nem múló hátfájás esetén nem ajánlott megvárni azt amikor már elviselhetetlen a fájdalom és már csak a gyógyszer segíthet.

A fájdalomcsillapítók, a nem-szteroidos és az injekciók nagyon hamar kifejtik a hatásukat, de a deformitást nem tudják megakadályozni. Ha tartós megoldásra van szükséged, akkor érdemes kipróbálni a lökéshullám terápiát.
 

 

Pihenés és testtartás: Fontos, hogy pihenjen, és kerülje azokat a tevékenységeket, amelyek súlyosbítják a fájdalmat. Ügyeljen arra is, hogy megfelelő testtartást tartsa fenn mind ülve, mind állva.

 

Meleg- vagy hidegterápia: Próbáljon ki meleg- vagy hidegterápiát a fájó hátterületen. A meleg (pl. melegvizes palack, meleg fürdő) segíthet ellazítani a feszült izmokat, míg a hideg (pl. jégcsomag) csökkentheti a gyulladást és a duzzanatot.

 

Gyengéd nyújtások és erősítő gyakorlatok: A megfelelő nyújtások és erősítő gyakorlatok segíthetnek erősíteni a háttámasztó izmokat és javítani a testtartást. Ezenkívül segíthetnek megelőzni a további hátfájást.

 

Masszázs és fizikoterápia: Masszázs vagy fizikoterápia lehetőséget nyújthat a fájdalom enyhítésére és az izmok ellazítására. Keressen fel szakembert, aki segíthet az Ön egyedi helyzetére szabott terápiás módszerekkel.Érdemes még gyógytorna idején gyógynövényes balzsamot is alkalmaznod ami csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is képes csillapítani.

Nem múló hátfájás