Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ez a térdfájdalom 5 leggyakoribb oka

2024. 06. 10. 11:41:00 HillVital

Nagyon sok embert érint a térdfájdalom és ennek számos oka is lehet. Ezek a térdfájdalom okai!
 

Sportsérülés:

A legtöbbször a sporttevékenységekkel hozzák kapcsolatba a térdfájdalmat. Sport kialakulhat szalagsérülés, porcszakadás és futótérd is. Ha azonnal jelentkezik a fájdalom és nagyon fáj, akkor rögtön orvoshoz kell fordulnod és nem szabad terhelni a térdet sem. Az esetleges porcszakadás oka a térd megcsavarodása szokott lenni. 
 

Térdsérülések, mint például ízületi ficamok, térdínszalag-szakadások vagy porcsérülések gyakran vezethetnek fájdalomhoz. Továbbá, hosszú távú túlzott terhelés, például futás, ugrás vagy ismétlődő mozdulatok miatt is kialakulhat térdfájdalom.


Porckopás:

A porckopás inkább a középkorúaknál jellemzőbb, mivel a porc elvékonyodik és a csontok kidörzsölik az ízület szélét ami nagy fájdalommal jár. Bárkinél kialakulhat ez a panasz, de inkább azoknál akik rendszeresen sportolnak és nagyon terhelik a térdüket.

 

Ízületi gyulladás:

Ebben az esetben az immunrendszer megtámadja az ízületeket. Még nem tisztázott, hogy mi okozza ezt a betegséget. Jellemző tünetei a rossz közérzet, a fájdalom, a fáradtság és a duzzadt végtag. A betegség időnként jelentkezik fellángolva. Ha a térdfájdalom oldalt jelentkezik, akkor sok esetben ízületi gyulladás állhat mögötte.

Íngyulladás:

Ez esetben nagyon fontos a pihenés valamint érdemes gyógynövényes balzsamot alkalmaznod, mivel gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A térdben található szalagok vagy ínszalagok károsodása szintén okozhat fájdalmat. Például az elülső keresztszalag szakadása, vagy a belső vagy külső oldalszalagok túlerőltetése térdfájdalmat eredményezhet.
 

Nyálkatömlő gyulladás:

A térdízület nyálkatömlője is begyulladhat. Ez szinte egy párnaként szolgál. A hosszan tartó térdelés, sérülés vagy fertőzés is okozhatja a gyulladást. Duzzanattal és fájdalommal jár ez a fajta gyulladás. Pihentetni kell, érdemes a lábat felpolcolni és vagy gyógynövényes balzsamot használni vagy ha nem segít, akkor gyógyszert alkalmazni.


Fontos kiemelni, hogy a nem múló térdfájdalom esetén mindenképpen ajánlott egy szakorvoshoz fordulni, mivel akkor akár komolyabb is lehet a probléma.


Nem múló térdfájdalom.


Borogatás külső térdfájdalomra

Külső térdfájdalom kezelésére számos módszer létezik, és a borogatás is segíthet enyhíteni a fájdalmat. Azonban fontos megjegyezni, hogy a pontos borogatás típusa és alkalmazása a térdfájdalom okától függ.
 

Hideg borogatás: A hideg borogatások (jég vagy hűtőzselé) segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a duzzanatot. Az első 48 órában ajánlott használni őket, különösen akkor, ha a térdfájdalmat egy sérülés vagy gyulladás okozza. A hideg borogatást közvetlenül a fájdalmas területre kell helyezni, és 15-20 percig rajta kell hagyni. Fontos, hogy ne közvetlenül érintkezzen a bőrrel, hanem tegyen egy vékony törülközőt vagy ruhadarabot a borogatás és a bőr közé.
 

Meleg borogatás: A meleg borogatások segíthetnek ellazítani a feszült izmokat és javítani a vérkeringést. Ha a térdfájdalom oka például izomfeszültség vagy krónikus fájdalom, a meleg borogatások hasznosak lehetnek. A meleg borogatást is közvetlenül a fájdalmas területre kell helyezni, és 15-20 percig rajta kell hagyni. Ugyanúgy mint a hideg borogatásnál, kerülje a közvetlen bőrkontaktust.
 

Kontrasztborogatás: A kontrasztborogatás egy alternatív megközelítés, amely váltakozva alkalmaz meleg és hideg borogatásokat. Ez az eljárás lehetővé teszi a vérkeringés serkentését és az izmok relaxálását. Általában kezdje meleg borogatással, majd váltsa hidegre, és ismételje meg ezt a ciklust 2-3 alkalommal. A kezelés végén a hideg borogatást használja.