Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nyaki becsípődés okai és kezelése

2021. 02. 25. 15:36:00 Sági Zsolt - HillVital

Szerencsére a legtöbb esetben a nyaki becsípődés egy kevés pihentetést követően elmúlhat.

A becsípődés okai

A becsípődés legfőbb okának az számít, hogy valamilyen más szövet miatt túl nagy nyomás helyeződik az idegre. Gerincoszlop esetén az onnan kilépő ideggyökök nyomását okozhatja a csigolyák közötti porckorong kitüremkedése, illetve azok sérvesedése. Gyakori eset, hogy az ágyéki gerinc alsó szakaszán, valamint a nyaki gerinc alsó szakaszán alakul ki.

Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gerinc izomegyensúlyának megbomlása miatt kialakuló kisfokú megváltozása is okozhatja az ideggyökök becsípődését. Tehát visszavezethető rossz testtartásra, rossz lábbeli viselésére, vagy akár rossz ülési pozícióra is.

A becsípődés kezelése

A becsípődés kezelésében az első és legfontosabb lépés a pihentetés. Ilyenkor még orvosi javaslatra is fel kell függeszteni mindazon tevékenységeket, amelyek okozhatták a becsípődést vagy esetleg rosszabbá tehetik azt. Általában a terhelést a fájdalomküszöb jelzi, és ezt ilyenkor nem is szabad feszegetni, tehát ez a határ.

Ha a pihentetés nem használt, akkor szóba jöhet még néhány dolog.

Fizikoterápia

Ilyenkor gyógytornász segítségét kell kérni, aki segíthet az érintett ideg körüli izmok erősítésében, valamint nyújtásában. Ez összességében hozzájárul ahhoz, hogy az ideg megnyomódása csökkenjen.

Gerincpanaszok esetén fontos, hogy a panaszok okát kiderítsék. Ez pedig azért fontos, mert gyakran nincs a háttérben kimutatható sérv, illetve az MRI vizsgálatok sem mutatnak összefüggést sérvesedéssel, valamint porckorong előboltosulásokkal. Tehát az azt jelenti, hogy a gerinc környéki izmok megerősítésével, valamint a mozgás mihamarabbi visszanyerésével tartós panaszmentesség érhető el.

Fájdalomcsillapítás

A különféle fájdalomcsillapítók alkalmazása még a fizikoterápiás kezelések alatt is előfordul. Azonban ilyenkor fontos, hogy olyan gyógyszert, krémet alkalmazzunk, amelyek nem tartalmaznak szteroidot! Érdemes olyan szert alkalmaznunk amely fájdalomcsillapító hatása mellett, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Amennyiben ezek ellenére sem múlt el a fájdalom már annak ellenére, hogy hetek teltek el, akkor akár orvosi javaslatra műtétre is szükség lehet.

A nyaki becsípődés okai és kezelése