Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért vagyunk fáradtak nyaralás után?

2020. 03. 25. 12:51:00 Sági Zsolt - HillVital

Mindenki várja a nyaralást, és mikor hazaér, fáradtabb, mint mikor elment.
 

Melyek a fáradtság okai nyaralás után?
 

Erre a kérdésre keressük a választ a következő cikkben.
 

Nyaralás után sokan érzik úgy, hogy ki kell pihenniük a nyaralást.
 

Miért van az, hogy azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még mindennap dolgoztunk?
 

Ez azért van, mert a napi ritmusunk felborul. Napi ritmusunk a reggeli kávétól az esti fogmosásig szabályozza mindennapjainkat. Tevékenységeink a napszakok szerint ismétlődnek, de a sejtjeink megújulása is ehhez a biológiai órához kötődik. A napi rutin elvesztése előidézhet egy biológiai ritmusból való kicsúszást, ezt úgy nevezzük, hogy a cirkadián ritmusunk (élettani napszaki ritmus) felborul. Ez a ritmusfelborulás olyan, mintha utazás nélkül élnénk át időeltolódást. Egyénileg változó lehet, hogy kinél, mennyire borul fel ez a bizonyos ritmus egy nyaralás során. Egy hetes nyaralás leginkább azoknál okozhat problémát, akiknek a dolgos hétköznapokon nagyon kötött az időbeosztása, de ezt általában a nyaralás pozitív élményei pótolni tudják. Egy hétnél hosszabb üdülés azonban még inkább felborítja az addig megszokott mindennapjainkat.
 

Ha valaki külföldre megy nyaralni, olyan helyre, ahol valóban időeltolódás van, ott még rosszabb a helyzet.
 

Az időeltolódást mindenkinek nehéz megszokni, megterheli a szervezetet, ez is a cirkadián ritmusunkkal magyarázható. A körülbelül 6-8 órás időeltolódás ebből a szempontból már jelentősnek mondható. Olyan, mintha éjszaka kellene dolgoznunk, és nappal aludnunk. Az új időt megszokni egyébként 2-4 napba telik a szervezetnek, egyénileg változó.
 

A másik ok, amely a fáradságot okozza, a semmittevés.

 

Régi igazság, hogy az ember akkor fárad el igazán, ha nincs mit csinálnia. Ha a nyaralás során csak tunyulunk, henyélünk, heverészünk, unatkozunk… na, abba tényleg bele lehet fáradni. Ha viszont aktívan töltjük a pihenést, túrázunk, kirándulunk, esetleg részt veszünk egy vadvízi evezésen, akkor más a helyzet. Persze ez is egyénileg változó.
 

A nyaralásból való visszatérés után viszont addig fáradtnak érezhetjük magunkat, míg a napi ritmusunk vissza nem áll a régi kerékvágásba. Ha a napi rutin ismét visszaáll, több a rutinszerű cselekedet, aktívvá válunk, visszalendülünk a munkába, akkor újból kipihentnek érezhetjük magunkat.
 

Nyaralás utáni fáradtság okai