Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Mik azok a nyomelemek?

Mik azok a nyomelemek?

Sági Zsolt - HillVital
2021. 08. 26. 10:12:00

Biztos találkoztál már ezzel a kifejezéssel, hogy nyomelem. De mit is takar ez a fogalom? Máris megtudod!
 

A nyomelemek azért szükségesek, hogy a szervezetünk megfelelően működjön.
 

Az elnevezés abból adódik, hogy szervezetünkben szinte csak nyomokban (kivétel a vas) fordulnak elő, de nagyon fontosak a testünk és anyagcserénk megfelelő működéséhez. A nyomelemek elsődleges feladata, hogy biztosítsák a biokémiai reakciók és folyamatok megfelelő menetét.
 

Most a legfontosabbakat tekintjük át: 
 

Vas: felelős az oxigénszállításért a vérben, a hemoglobin része, illetve számos fehérje anyagcserében résztvevő enzim fontos alkotója.

Forrásai: húsok, csirkehús, marhahús (általában a vörös húsok több vasat tartalmaznak, mint a fehér húsok), belsőségek, máj, hurkák, hüvelyesek, mák, spenót, brokkoli, petrezselyem, friss csipkebogyó, ribiszke, mogyoró.

 

Jód: alapvető eleme a pajzsmirigyhormonoknak, amelyek a növekedést, az anyagcsere-folyamatokat, a fehérjeszintézist és a szellemi fejlődést szabályozzák.

Forrásai: tengeri halak, szardínia, kagylók, algák, húsok, tej, tojás, jódozott só.
 

Réz: a fehérjék alkotórésze, szükséges eleme az enzimek energiatermelő folyamatainak, elősegíti a vas felszívódását, hozzájárul az immunrendszer és a központi idegrendszer megfelelő működéséhez.

Forrásai: máj, vese, halak, dió, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, lencse, kakaó.
 

Cink: számos enzim és hormon alkotórésze, szükséges az A-vitamin aktiválásához, elengedhetetlen az immunrendszer normál működéséhez. Ez a nyomelem az inzulin alkotórésze, így részt vesz az inzulin tárolásának és felszabadulásának folyamataiban.

Forrásai: halak, húsok, csirke, tojás, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek.

 

Szelén: a jó egészséghez elengedhetetlen, de csak kis mennyiségben, mert kb. 0,2 mg napi bevitel felett feltehetően toxikus hatása van.  Közvetve elősegíti az E-vitamin hasznosulását, közvetlenül pedig részt vesz a sejtvédő folyamatokban. Nagy szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében.

Forrásai: olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék (kukorica, búza, rizs), lencse, szója, tonhal.
 

Mangán: elengedhetetlen az egyes aminosav-, szénhidrát- és a koleszterin-anyagcsere folyamataihoz. Részt vesz a csontképződésben, a sebgyógyulásban, és antioxidáns funkcióval is rendelkezik.

Forrásai: avokádó, banán, narancs, grapefruit, ananász, málna, brokkoli, kelkáposzta, póréhagyma, spenót, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák (zab, rozs, árpa, tönköly), olajos magvak.
 

Ismerd meg a nyomelemek tulajdonságait.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés