Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az öregszeműség jelentése és jellemzői

2023. 09. 19. 13:04:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az öregszeműség vagy presbyopia a látás korral járó természetes változása, amely a középkorú és idősebb embereket érinti. Ezt a jelenséget általában 40 éves kor körül kezdik észlelni, és fokozatosan romlik az évek során. Az öregszeműség lényegében azt jelenti, hogy a szem elveszíti az élesen látás képességét. Ennek hátterében többféle anatómiai és optikai tényező áll.

Az öregszeműség kialakulása.


Az öregszeműség okai és mechanizmusa:

 

Szemlencse rugalmasságának csökkenése: A szemlencse egy rugalmas, átlátszó közeg a szem belsejében, amely a fókuszálásért felelős. Az idő múlásával a szemlencse rugalmassága csökken, ami megnehezíti a közelre való fókuszálást.
 

A ciliaris izom gyengülése: A szemben található ciliaris izom felelős a szemlencse alakjának változtatásáért. Az öregszeműség során ez az izom gyengül, ami szintén rontja a közelre való fókuszálást.
 

A szemlencse sűrűségének növekedése: Az évek során a szemlencse sűrűsége is nő, ami szintén hozzájárul az öregszeműség kialakulásához.
 

Az öregszeműség leggyakoribb tünetei:
 

-Könyv vagy újság szövegének nehezen való olvasása közelről.

-Közelre tartott tárgyak homályosan való látása.

-Fókuszálási nehézségek.

-Szemfáradtság és fejfájás, különösen közelre való nézés során.

-Szükség van olvasószemüvegre vagy bifokális szemüvegre a közelre való látáshoz.
 

Az öregszeműség kezelése:
 

Az öregszeműség kezelése általában szemüveggel vagy kontaktlencsével történik. Az orvos vagy optometrista megméri a szem dioptriáját, és speciális szemüveget vagy lencsét rendel a páciensnek a közelre való olvasáshoz. A bifokális vagy progresszív lencsék is hasznosak lehetnek, mivel segítenek mind a távoli, mind a közelre való látásban anélkül, hogy cserélni kellene a szemüveget.
 

Más lehetőségek közé tartozik a műlencse beültetése, amely tartós megoldást nyújthat az öregszeműségre. Azonban ez egy sebészeti beavatkozás, és nem mindenki számára ajánlott.
 

Az öregszeműség a szem természetes öregedési folyamatának része, és általában nem jelent súlyos egészségügyi problémát. Azonban a megfelelő látásjavító eszközök használata fontos ahhoz, hogy a mindennapi tevékenységeket könnyedén végezhessük, és továbbra is élvezhessük az életet. Rendszeres szemészeti ellenőrzések is segíthetnek az öregszeműség korai felismerésében és a megfelelő kezelési módszer kiválasztásában.
 

Megfelelő vitaminbevitellel te erősítheted a szemeidet és így késleltetheted, hogy kialakuljon az öregszeműség. A See vitamin, magas Lutein tartalma miatt abban nyújt segítséget, hogy tartalmazza a szem számára szükséges és elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat, ezáltal hozzájárul szem egészségének a fenntartásához, valamint megfelelő működéséhez.

A férfi nem lát szemüveg nélkül.