Jól tudjuk, hogy szabad tűzön főve még egy paprikás krumpli is remek étel.
Akik most ismerkednek a bográcsozás „rejtelmeivel”, nekik ajánljuk a következő receptet!
Hozzávalók a bográcsban készült paprikás krumplihoz
- 2 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 5 dkg szalonna (vagy a zsírja)
- 20 dkg házi kolbász
- 1 db közepes paprika
- 2 db paradicsom
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 mokkáskanál bors
- 1 mokkáskanál őrölt köménymag
- 1 evőkanál só
Elkészítés
Először is előkészülünk a tűzgyújtáshoz. Legyen apró, gyújtósnak való fa, de legyenek nagyobb darabok is. Egyelőre még nem gyújtjuk meg a tüzet. A krumplit meghámozzuk, alaposan megmossuk, és kockákra vágjuk. (Kezdőknek: Igyekezzünk egyforma méretűre vágni, így a főzési idejük is közel azonos lesz.) Engedjünk a krumplira vizet, és egyelőre tegyük félre. Fontos, hogy a víz ellepje, mert a levegőn oxidálódni kezd, és megbarnul. Előkészítjük a paprikát és a paradicsomokat is. Megmossuk és kockákra vágjuk. Megtisztítjuk a hagymát is, és apró kockákra aprítjuk. Ha nem zsírral dolgozunk, akkor kockára vágjuk a szalonnát.
Meggyújtjuk a tüzet, s amikor már parázslik a tűz, feltesszük a bográcsot. Félig megpirítjuk a szalonnát, és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Az üvegesre dinsztelt hagymához hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, majd puhára főzzük. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a sót, a pirospaprikát, a köménymagot és a borsot. Jól elkeverjük, és az elkészült lecsóalaphoz hozzáadjuk a krumplit. Ismét jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a krumpli puha nem lesz. Időnként pótoljuk az elpárolgott vizet. Ha már majdnem megfőtt a krumpli, beletesszük a karikára vágott házi kolbászt, és egy evőkanál sűrített paradicsomot. Készre főzzük (néhány perc), és már tálalhatjuk is az ízletes, füstös paprikás krumplit. Kovászos uborkával isteni!