Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Bográcsban készült paprikás krumpli? Így csináld!

hillvital.hu

Jól tudjuk, hogy szabad tűzön főve még egy paprikás krumpli is remek étel.

 

Akik most ismerkednek a bográcsozás „rejtelmeivel”, nekik ajánljuk a következő receptet!

 

Hozzávalók a bográcsban készült paprikás krumplihoz

- 2 kg burgonya

- 2 fej vöröshagyma

- 5 dkg szalonna (vagy a zsírja)

- 20 dkg házi kolbász

- 1 db közepes paprika

- 2 db paradicsom

- 1 evőkanál sűrített paradicsom

- 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika

- 1 mokkáskanál bors

- 1 mokkáskanál őrölt köménymag

- 1 evőkanál só

 

Elkészítés

Először is előkészülünk a tűzgyújtáshoz. Legyen apró, gyújtósnak való fa, de legyenek nagyobb darabok is. Egyelőre még nem gyújtjuk meg a tüzet. A krumplit meghámozzuk, alaposan megmossuk, és kockákra vágjuk. (Kezdőknek: Igyekezzünk egyforma méretűre vágni, így a főzési idejük is közel azonos lesz.) Engedjünk a krumplira vizet, és egyelőre tegyük félre. Fontos, hogy a víz ellepje, mert a levegőn oxidálódni kezd, és megbarnul. Előkészítjük a paprikát és a paradicsomokat is. Megmossuk és kockákra vágjuk. Megtisztítjuk a hagymát is, és apró kockákra aprítjuk. Ha nem zsírral dolgozunk, akkor kockára vágjuk a szalonnát.

 

Meggyújtjuk a tüzet, s amikor már parázslik a tűz, feltesszük a bográcsot. Félig megpirítjuk a szalonnát, és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Az üvegesre dinsztelt hagymához hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, majd puhára főzzük. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a sót, a pirospaprikát, a köménymagot és a borsot. Jól elkeverjük, és az elkészült lecsóalaphoz hozzáadjuk a krumplit. Ismét jól elkeverjük, és visszatesszük a tűzre. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a krumpli puha nem lesz. Időnként pótoljuk az elpárolgott vizet. Ha már majdnem megfőtt a krumpli, beletesszük a karikára vágott házi kolbászt, és egy evőkanál sűrített paradicsomot. Készre főzzük (néhány perc), és már tálalhatjuk is az ízletes, füstös paprikás krumplit. Kovászos uborkával isteni!
 

Paprikás krumpli bográcsban.