Paradicsomot télen is szívesen fogyasztanánk, ha el tudnánk tenni egészségesen, tartósítószer nélkül.
Bizony a paradicsom eltevése télire tartósítószer nélkül is lehetséges, melyhez most egy receptet is ajánlunk.
Fontos, hogy kerti paradicsomból kell készíteni, és az is, hogy egészséges paradicsomokat válasszunk!
Hozzávalók:
- 5 kg paradicsom
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 5 vöröshagyma
- 3-6 evőkanál olívaolaj (minden üveg tetejére 1 kanál)
- 5 gerezd fokhagyma
A levéhez:
- 5 szem fekete bors
- 2 evőkanál só
- 3 liter víz
- 1,5 dl ecet
- 7 evőkanál xilit
- 2 babérlevél
Elkészítése:
A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, a nagyobb darabokat több kisebb darabra aprítjuk. A petrezselymet összevágjuk, a hagymát felkarikázzuk. A befőttesüveg aljára petrezselymet helyezünk, majd a megtisztított fokhagymagerezdeket. Erre jön egy réteg paradicsom, majd hagymakarikák. Majd újra petrezselyem, fokhagyma, paradicsom, míg az üveg megtelik. Amikor az üveget megtöltöttük, egy evőkanál olajat öntünk rá.
Elkészítjük a levet. Az ehhez valókat az ecet kivételével egy edénybe öntjük, és felforraljuk. Hagyjuk kicsit főni, majd levesszük a tűzhelyről, és beleöntjük az ecetet, majd kihűtjük. A befőttesüvegeket megtöltjük az ecetes lével, és lezárjuk.
Meleg dunsztba rakjuk, és ott hagyjuk kihűlni.