Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Paradicsom eltevése télire

2022. 11. 23. 11:50:00 hillvital.hu

Paradicsomot télen is szívesen fogyasztanánk, ha el tudnánk tenni egészségesen, tartósítószer nélkül.

Bizony a paradicsom eltevése télire tartósítószer nélkül is lehetséges, melyhez most egy receptet is ajánlunk.

Fontos, hogy kerti paradicsomból kell készíteni, és az is, hogy egészséges paradicsomokat válasszunk!

Hozzávalók:

- 5 kg paradicsom

- 1 csokor petrezselyemzöld

- 5 vöröshagyma

- 3-6 evőkanál olívaolaj (minden üveg tetejére 1 kanál)

- 5 gerezd fokhagyma

A levéhez:

- 5 szem fekete bors

- 2 evőkanál só

- 3 liter víz

- 1,5 dl ecet

- 7 evőkanál xilit

- 2 babérlevél

Elkészítése:

A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, a nagyobb darabokat több kisebb darabra aprítjuk. A petrezselymet összevágjuk, a hagymát felkarikázzuk. A befőttesüveg aljára petrezselymet helyezünk, majd a megtisztított fokhagymagerezdeket. Erre jön egy réteg paradicsom, majd hagymakarikák. Majd újra petrezselyem, fokhagyma, paradicsom, míg az üveg megtelik. Amikor az üveget megtöltöttük, egy evőkanál olajat öntünk rá.

Elkészítjük a levet. Az ehhez valókat az ecet kivételével egy edénybe öntjük, és felforraljuk. Hagyjuk kicsit főni, majd levesszük a tűzhelyről, és beleöntjük az ecetet, majd kihűtjük. A befőttesüvegeket megtöltjük az ecetes lével, és lezárjuk.

Meleg dunsztba rakjuk, és ott hagyjuk kihűlni.

Paradicsom eltevése télire