Az élesztő nélküli pogácsa egy olyan változata a hagyományos pogácsának, amelyben nem használunk élesztőt a tészta elkészítéséhez, ehelyett más összetevőkkel, például sütőporral vagy szódabikarbónával, érjük el a tészta megemelkedését.
Az élesztő nélküli pogácsa könnyebb és gyorsabb alternatívája lehet a hagyományos élesztős változatnak. Bár az íze és állaga kissé eltérhet, még mindig finom és ropogós lehet.
Nézzük is az élesztő nélkül pogácsa receptet
Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):
- 600 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 4 csapott teáskanál só
- 300 g vaj
- 140 g reszelt sajt
- 8 evőkanál tejföl
A tetejére
- 1 db tojás
- 60 g reszelt sajt
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű pogácsa élesztő nélkül nagyon könnyedén elkészíthető. Csak gyúrjuk össze a pogácsa hozzávalóit (liszt, sütőpor, só, vaj, sajt). Nyújtsuk el kb. 1,5 cm-es vastagságúra. Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki! Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és sorakoztassuk rá a pogácsákat. A tetejüket kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg!