Nagyon fontos a megfelelő folsav ellátmány a szervezet számára.
Terhesség esetén ez kiemelt fontosságot igényel, ezért fogyasztás ilyenkor nélkülözhetetlen.
Hozzájárul a magzat fejlődéséhez. Egy tervezett terhesség előtt érdemes úgy 3-4 hónappal előtte megkezdeni a rendszeres bevitelt és sok folsavban gazdag ételt kell fogyasztani. Sőt, mivel rendkívül fontos a magzat fejlődéséhez, ezért a legtöbb terhesvitamin is tartalmaz folsavat.
Nézzük is, hogy milyen ételek tartalmaznak nagy mennyiségben folsavat:
Hüvelyesek: A bab, borsó, lencse is ide tartozik. Ezek a hüvelyesek rendkívüli folsavforrások. Sok a lassan felszívódó szénhidrát bennük, de van még bennük rost és növényi fehérje is. A hüvelyesek nagyon jó húspótlók.
A spenótról mindenkinek az ugrik be általában, hogy magas a vastartalma pedig folsavban is bővelkedik. Már egy csészényi nyers spenót képes fedezni a napi szükséglet 15%-át. Sok lutein és béta-karotin található benne, ezek pedig rákmegelőző hatással bírnak.
A brokkoli egy élénkzöld színű zöldség ami szuperételnek számít. Magas az antioxidánstartalma és emellett még sejtvédő hatással is rendelkezik. Fél csésze párolt brokkoli 84 mikrogramm folsavat tartalmaz, ez a napi szükséglet negyede.
A spárga kalóriatartalma nagyon alacsony, egy csésze spárga 75 mikrogramm folsavat tartalmaz. Ezenkívül tartalmaz még A-vitamint, C-vitamint és K-vitamint is.
Az avokádó nagyon kedvelt étel. Sok egészséges zsiradék található benne. Egy darab avokádóban 54 mikrogramm folsav található. Nagyszerű lehet salátaöntetekbe, helyettesítheted vele a majonézt.
A tojásban magasak a tápértékek és viszonylag alacsony kalóriatartalommal rendelkezik. Sok fehérjét tartalmaz és a vitamintartalma is magas. Darabonként 24 mikrogramm folsavat tartalmaz.
Fél csésze földimogyoróban 175 mikrogramm folsav található. Nagyszerű folsavforrás a dió és a mogyorófélék. A földimogyoróban található a legtöbb folsav.