A quinoa egy nagyon régi bolíviai származású étel ami már szuperélelmiszernek számít.
Nagyszerű élettani hatásai vannak. Ideális lehet mindenki számára akik vegánok, vegetáriánusok, glutén intoleranciától szenvednek vagy egyszerűen érzékeny a gyomruk. Nagyon könnyedén emészthető és az emésztőrendszert sem nehezíti meg. Nagyon könnyen elkészíthető, és ráadásul édesen és sósan is nagyon finom lehet.
A quinoa egy szuperélelmiszernek számító mag. Nagyszerű fehérjeforrás és aminosavakban is gazdag. Tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat ami eléggé ritka dolog. Azért fontosak ezek az aminosavak mert a szervezet nem képes saját maga előállítani és táplálkozással kell bevinni a szervezetbe. A rizsből és a búzából sok aminosav hiányzik a quinoa azonban tartalmazza az összeset.
Ezeken kívül tartalmaz még enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot, antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat is. Nagyon jó minőségű fehérjék, magnézium, kálium, vas és B-vitamin található benne. Nagyon gazdag még mangánban, triptofánban és foszforban is. A quinoa több kalciumot és fehérjét tartalmaz mint más gabonák. Gyulladásgátló hatása is van de pozitív hatással van a szívre és az erekre is.
Nézzünk is meg néhány quinoa receptet:
Avokádós, quinoás saláta pomeloval
A hozzávalók:
- 1 csomag rukkola
- egy fél pomelo
- egy kis saláta
- 1 narancs
- 1 avokádó
- 1 uborka
- 1/3 bögre fetasajt
- 1/3 bögre pekándió
- 1 bögre quinoa
- fél bögre gránátalma mag
dressing:
- 1 citromlevél
- 3 kanál olívaolaj
- 3 kanál almaecet
- 1 kanál mustár
- só és fűszerek ízlés szerint
Az elkészítése nem nehéz. Alaposan meg kell mosni a hozzávalókat és fel kell szeletelni őket. A salátatál aljába rukkolát kell tenni, aztán rétegesen quinoát, uborkát, avokádót, a citrusokat, sajtot, és meg kell szórni a dióval. Az öntethez való hozzávalókat bele kell rakni egy másik tálba és keverd össze jól. Végezetül sózd és fűszerezd ízlés szerint.