Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Melyik az egészségesebb: a quinoa vagy a barna rizs?

2019. 06. 26. 12:20:00 Sági Zsolt - HillVital

Azt már korábban tisztáztuk, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér.

Most pedig a végére járunk, hogy a quinoa egészségesebb-e, mint a barna rizs. quinoa és a barna rizs is teljes kiőrlésű gabonafajta. A quinoa egy egzotikus gabona, eléggé felkapott az utóbbi időben. Nézzük meg, hogy tápanyag-tartalmukban mi a különbség a kettő között!

Egy csészényi quinoában 8 g fehérje van, míg ugyanennyi barna rizsben 5 g.

A quinoa rosttartalma is magasabb, de a különbség itt sem számottevő: egy csésze quinoa 5, míg egy csésze barna rizs 3,5 g rostot tartalmaz. Ha a szénhidráttartalmukat nézzük, a quinoa a jobb választás, ugyanis egy csészényiben 39, míg a rizsben 45 g található. Ha a kalóriatartalmukat vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy szintén nagyon közel állnak egymáshoz: a quinoa 222, míg a barna rizs 216 kalóriát tartalmaz csészénként. A quinoában több a magnézium és a vas, a barna rizsben viszont a szelén. A kalciumtartalom pedig nagyjából mindkettőben ugyanannyi. Tehát láthatjuk, hogy tápanyag-tartalomban nincs óriási különbség a kettő között. A dietetikusok szerint mindenki azt egye, amelyik jobban ízlik neki. A különbség talán az árában van: a quinoa sokkal drágább.

A barna rizs:
A barna rizs igazán remek méregtelenítőnek számít, ugyanis tisztítja a beleket. Hatékony megoldást jelent mindenféle emésztési problémák esetén. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és rostot tartalmaz. Vitaminok közül megtalálható benne az E-, ás a B-vitamin is. Az idegrendszer egyik jó barátja, ugyanis nyugtatja az idegeket. Kimerültség, stressz és  fáradtság esetén is kavasolt a fogyasztása.

A quinoa:
A quinoa magas rosttartalommal rendelkezik. Bővelkedik B-, C-, és E-vitaminban, valamint sokféla ásványi anyag, köztük, vas, cink és kalcium is megtalálhatók benne. Fehérjetartalma és zsírtartalma, amely fpleg telítetlen zsírsavakból tevődik össze, jóval magasabb, mint a többi gabonának. Mivel gluténmentes, így az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Lúgosító tulajdonsága miatt méregtelenítő kúrához is ajánlott.

Quinoa vagy barna rizs.