Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ez az 5+1 élelmiszer nagyon egészséges, de brutálisan hízlal

2024. 09. 26. 14:44:00 Egresi Attila - HillVital

 

Rejtett kalóriák az egészséges ételekben: 5+1 meglepő finomság, ami nem segít a fogyásban

Miközben próbáljuk megőrizni az egészségünket és fenntartani a súlyunkat, hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy egyes, alapvetően jótékony hatású ételek is hozzájárulhatnak a napi kalóriabevitel jelentős növekedéséhez.

Íme 5+1 olyan élelmiszer, amelyet gyakran „ártalmatlannak” gondolunk, pedig a diétánk során érdemes odafigyelni a fogyasztásukra.

 

Jöjjenek a kalóriadús ételek, amelyeket egészségesnek gondolunk.

 

1. Olívaolaj és társai – Hasznos, de kalóriadús

Az olívaolaj és más növényi olajok vitathatatlanul fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban: gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és jótékony zsírsavakban, amelyek segítik a szív- és érrendszer megfelelő működését. Ráadásul, ha zöldségekkel együtt fogyasztjuk őket, elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, így erősítik az immunrendszerünket.

Viszont nem szabad elfelejteni, hogy az olajok rendkívül kalóriadúsak. Egyetlen evőkanál (kb. 15 ml) olívaolajban akár 140 kcal is lehet! Ha például egy salátát két evőkanálnyi olívaolajjal locsolunk meg, máris több mint 280 kalóriát adtunk hozzá – ez szinte megfelel egy közepes szelet csokoládétorta kalóriatartalmának. Ezért érdemes mérsékelni a felhasznált mennyiséget, és esetleg kalóriaszegényebb alternatívákat, mint például citromlevet vagy alacsony zsírtartalmú joghurtos dresszinget választani.
 

2. Szószok és öntetek – A titkos kalóriacsapda

Egy kis ketchup vagy majonéz a szendvicshez? Apróságnak tűnhet, mégis észrevétlenül hozzáadhatunk velük rengeteg kalóriát az étkezéshez. Például egy evőkanál majonézben 90 kcal van, míg ugyanennyi ketchupban 15-20 kcal található. Ez nem hangzik soknak, de ha rutinszerűen használjuk őket – például egy burgerhez vagy egy egyszerű sült krumplihoz, akkor a napi kalóriabevitelhez könnyen akár 300-400 extra kalóriát is hozzátehetünk.

Ha egészségesebb alternatívát keresünk, próbáljuk ki a cukormentes szószokat, illetve a zsírszegény joghurttal készült önteteket. A házilag készített, zöldfűszerekkel és fokhagymával ízesített mártogatósok remek alternatívát nyújtanak.
 

3. Olajos magvak – Egészséges, de mértékkel fogyasztva

Az olajos magvak kiváló forrásai a fehérjéknek, rostoknak és egészséges zsíroknak, amelyek támogathatják a szív egészségét és hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez. Azonban ezek az apró finomságok könnyen kalóriabombává válhatnak: 100 gramm mandulában például 585 kcal, míg ugyanennyi dióban 654 kcal található.

Egy maréknyi, körülbelül 30 grammnyi adag tehát önmagában 150-200 kalóriát is tartalmazhat. Érdemes kis adagokban, mértékkel fogyasztani őket, és például salátákhoz vagy joghurthoz adni egy-egy kanálnyi mennyiséget a ropogós textúra kedvéért.
 

4. Ízesített üdítők – A folyékony kalóriák fellegvára

A szénsavas üdítőitalok, limonádék és ízesített teák gyakran több cukrot tartalmaznak, mint gondolnánk. Egy átlagos 3 dl-es limonádéban például kb. 60-80 kcal van, míg egy pohár cukrozott teában akár 70-90 kcal is lehet.

Még veszélyesebbek lehetnek a kávé különféle változatai: egy tejeskávé vagy latte cukorral már 200-300 kalóriát is tartalmazhat. Így, ha valaki naponta többször is fogyaszt ilyen italokat, akkor gyorsan megnövekedhet a napi kalóriabevitele anélkül, hogy észrevenné.
 

5. Tejtermékek – Rejtett zsírok és kalóriák

A tejtermékek, mint a joghurt, tejföl vagy a különböző sajtok fontos kalciumforrások, de sok esetben magas zsírtartalommal rendelkeznek. Például egy evőkanál (kb. 15 g) 12%-os tejfölben 20-25 kcal van, és gyakran nagyobb adagokat használunk belőle, anélkül, hogy számolnánk.

A sajtok pedig, különösen a keményebb, zsírosabb fajták, mint a parmezán vagy a cheddar, könnyen hizlalóvá válhatnak. 100 gramm parmezánban 392 kcal, míg egy közepes szelet trappista sajtban is 100-120 kcal található. Aki fogyni szeretne, érdemes a sajtokat kis adagokban, inkább fűszerként használni.
 

+1. Gyümölcsök – Cukros csábítások

A gyümölcsök fontos vitamin- és antioxidánsforrások, de kalóriatartalmuk is magas lehet a bennük lévő természetes cukrok miatt. Például 100 gramm szőlőben körülbelül 60 kcal található, míg ugyanennyi banánban 90-100 kcal.

Gyakori hiba, hogy a fogyasztásuk során nem vesszük figyelembe a mennyiséget: egy nagyobb tál szőlőt vagy több banánt könnyen elfogyaszthatunk egy ültő helyünkben, ami már 300-400 kalóriát is jelenthet. Ezért ajánlott a gyümölcsöket is mértékkel fogyasztani, és például reggelihez vagy uzsonnához egy kisebb adagban enni őket.

 

Bár ezek az ételek sok szempontból egészségesek, diétázás során a mértékletesség kulcsfontosságú. Érdemes tisztában lenni az ételek kalóriatartalmával, és mindig ügyelni arra, hogy a napi kalóriabevitel ne lépje túl a szükséges mennyiséget, különösen akkor, ha a testsúlycsökkentés a cél.