Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A ricinus előfordulása és fajtái

2023. 03. 02. 09:49:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

A ricinus (Ricinus communis) egy évelő növény, amelyet széles körben termesztenek szerte a világon. Az növény az Euphorbiaceae családba tartozik, Indiában és Afrikában őshonos. A növény a trópusi és szubtrópusi területeken honos, de számos országban termesztenek, beleértve az Egyesült Államokat, Kínát és Brazíliát.
 

A ricinus több mint 1,5 m magasra is megnőhet, széles levelekkel, kerek magvakkal és kékzöld árnyalatú szárakkal rendelkezik. A növény virágzása nyáron kezdődik, és a virágok színe fehér, piros vagy zöld lehet. Azonban, a ricinus legfontosabb része a magja, amely gazdag olajokban és számos fontos vegyületben.
 

A ricinus magjai két fő típusra oszthatóak: a hagyományos és a cseresznyemagos. A hagyományos ricinus magjai nagyobbak és szélesebbek, mint a cseresznyemagos ricinus magjai, és fehér vagy szürke színűek lehetnek. A cseresznyemagos ricinus magjai kisebbek és sötétebbek, mint a hagyományos ricinus magjai, és kis méretük miatt könnyebb a feldolgozásuk.A ricinus fajtái.


A ricinus termesztése széles körben elterjedt az egész világon, és a növénynek számos felhasználási területe van.
A ricinus magjából előállított olajat használják kozmetikai termékekben, kenőanyagokban, gyógyszerekben, és még az élelmiszeriparban is használják. Az olajat a ricinus magjainak sajtolásával állítják elő, és különféle módon tisztítják és finomítják.

 

A ricinus gyógyászati felhasználása szintén nagyon sokrétű. Az olajat hagyományosan használják a bélmozgás serkentésére, valamint a székrekedés és a bélgázképződés enyhítésére. Emellett, az olajat gyakran használják a bőrbetegségekre, mint például az ekcéma és a psoriasis kezelésére is.
 

Azonban, a ricinus magja nemcsak előnyös hatásokkal rendelkezik, hanem mérgező is lehet. A ricin toxin erősen mérgező hatású fehérjéből áll, és nagyon kevés mennyiségben is halálos lehet az emberi szervezetre. Ezért fontos, hogy az emberek nagyon óvatosan kezeljék a ricinus magjait, és soha ne fogyasszák el őket nyersen. Azonban, az olajat biztonságosan lehet használni a kívánt hatások eléréséhez.
 

A ricinus előfordulási helyei.