Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Magas vérnyomás: rosszabb a cukor, mint a só

2021. 01. 20. 15:22:00 Sági Zsolt - HillVital

Az Open Heart szakfolyóiratban publikált anyag szerint a magas vérnyomás esetében rosszab a cukor, mint a só.

Kifejezetten a fruktóz, ugyanis nagyobb szerepet játszik a szívproblémák kialakulásában, mint gondoltuk volna.

Ugyanakkor ha sófogyasztásunkat egy bizonyos szint alá csökkentjük, az szintén problémákhoz vezethet.
 

A St Luke's Mid America Heart Institute kutatói mindezt hosszas kutatás és korábbi tanulmányok eredményeinek vizsgálata után jelentették ki. Ám a tudományos élet több szereplője szerint a kutatás csupán megalapozatlan rémhírkeltés. 

 

Prof Francessco Cappuccio, a University of Warwick kutatója szerint például mind a cukor, mind a só fogyasztását olyan szintre kellene beállítani, amely lehetővé teszi aszív- és érrendszeri problémákelkerülését. Az viszont, hogy a só helyett most a cukrot démonizáljuk, egyfelől felesleges, másfelől nincs is még túlságosan bizonyítva.


Prof Tom Saunders, a londoni King's College kutatója hasonlóképpen vélekedik: a sófogyasztás csökkentése és a fogyás csökkenti a vérnyomást, de a cukorfogyasztás közvetlen hatása még nincs kellőképpen bizonyítva. Elmondása szerint Angliában a sófogyasztás alapból kisebb Amerikához képest, mivel a gyártók kevesebb sót adnak az ételekhez, ez pedig mérhető vérnyomáscsökkenéshez vezetett. A cukrot főként édesített italokban, süteményekben és gabonatermékekben találhatjuk meg, ezekből kellene kevesebbet fogyasztani, ha a napi cukorbevitelt akarjuk csökkenteni. 

 

A St Luke's kutatói hozzátették: ugyan a hozzáadott fruktóz gyakran feldolgozott ételekben és cukros italokban található, nem kell aggódnunk az olyan természetesen előforduló cukrok miatt, amelyek zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg. 


A brit National Diet and Nutrition Survey táplálkozásügyi felmérés szerint a legtöbb felnőtt és gyermek több cukrot fogyaszt az ajánlottnál. A World Health Organization ajánlatai szerint a cukornak a napi energiabevitel 10 százalékánál kevesebbnek kellene lennie: ez napi 50g maximum cukorbevitelt jelent egy átlagos felnőtt esetében, ennek felezése azonban jelentős egészségügyi előnyökhöz vezethet.


A magas vérnyomásról...

forrás: hazipatika.com