Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

Fontos a rostdús táplálkozás

2021. 04. 15. 10:51:00 Veress Máté - HillVital

Lehet, sokan nem tudják, de a székrekedés az aranyér leggyakoribb tünete.

Ám ennek nagyon könnyen elejét vehetjük, ha rostokban gazdag ételeket fogyasztunk (zöldség, gyümölcs és napi 2 liter folyadék + só). A zöldségek, gyümölcsök hatására a bélműködés aktív lesz, így nem kell nagy erőfeszítéssel székletet üríteni.
 

Ez egyértelműen segít abban, hogy megelőzzük az aranyér kialakulását. A folyadékfogyasztás azért fontos, mert ha nincs elég víz a szervezetben, akkor a széklet megkeményedik, ezért nehezen fog áthaladni a bélrendszeren. Általában az ajánlott 2 liter folyadék kb. 20%-át az élelmiszerekből fedezi a szervezet, a fennmaradó mennyiséget viszont vízzel, gyógyteával kell pótolni.

 

Figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű sót is fogyasztani kell a sóháztartás fenntartása érdekében (1l folyadék 9g sót követel). A mérsékelt mennyiségű kávé is nagyon jó hatással van az emésztésre. A rendszerességnek is nagyon fontos szerepe van az egészséges ételek mellett. Naponta többször fogyasszunk rostdús és könnyű ételeket! 

Az Amerikai Dietetikus Társaság szerint egy átlagember naponta úgy 11 gramm rostot eszik, viszont egy felnőtt ember napi szükséglete úgy 30 gramm lenne.Nagyon gazdag élelmi rostokban a búza, a zabkorpa, az útifűmaghéj és a müzli. A zab vízben oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Akár bele lehet tenni kefirbe, joghurtba és tejbe is. A lenmag is nagyon hasznos lehet székrekedés ellen. Már 2 evőkanál lenmag 2 gramm rostot tartalmaz. Az az előnye, hogy bármilyen ételbe és még italba is belekeverhető. Nagyon gazdag A-, B-, C-, D- és E- vitaminban is, de található benne béta karotin és ásványi anyagok is. Az is fontos, hogy a rostok mellé megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasztani kell mivel ha ez nem történik meg, akkor is székrekedés alakulhat ki. A nyers zöldségeket és a gyümölcsöket ivólé formájában is lehet fogyasztani. Magas rosttartalma van az áfonyának, az ananásznak, a citromnak, az epernek, a málnának, a grapefruitnak, a mandarinnak, a sárgadinnyének, a kivinek, a szőlőnek és a narancsnak is.


A rostdús táplálkozás fontossága.