Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Rozmaring az agyműködésért!

2022. 03. 12. 16:12:00 hillvital.hu

Már Shakespeare Hamletjében is elhangzik, hogy a rozmaring fejleszti az emlékezőképességet. A tudósok mára már bebizonyították: a fűszernövény illóolaja valóban fokozza az éberséget, jót tesz az agyműködésnek és az emlékezőképességnek. Sőt, a matematikai készséget is fejleszti. A rozmaring segíthet a memóriazavarral küszködők kezelésében is.

Egy érdekes kísérlet:

Egy felmérés alapján rozmaringot szimatoltattak emberekkel. Bebizonyosodott, hogy az ő memóriájuk 60-75 %-kal jobb azokéhoz képest, akiket nem tettek ki az illóolaj jótékony hatásának. A kísérlet során négy csepp rozmaring illóolajat adagoltak egy szoba párásító rendszerébe, egy másik helyiségbe pedig nem.  A jelentkezőket véletlenszerűen választották ki.

Mindkettőben ugyanolyan feladatok vártak rájuk, amelyek a prospektív memóriájukat vizsgálta. A résztvevők vérmintát is szolgáltattak, hogy kiderüljön, milyen koncentrációban van náluk jelen a memóriaserkentő hatásáról ismert 1,8-cineol, más néven eukaliptuszolaj. 
Az eredmények alapján a rozmaringgal illatosított szobában sokkal jobb volt a résztvevők teljesítménye: pontosabban emlékeztek eseményekre, magasabb pontszámmal és gyorsabban oldották meg a feladatokat. Vérplazmájukban lényegesen magasabb volt az 1,8-cineol szintje. Azt már korábban igazolták, hogy az illóolaj-molekulák képesek az orrból a véráramba jutni. Ezek a vegyületek a szaglóideg stimulálásával hatnak az agyra. Tehát, ha rendszeresen elfelejtjük a házassági évfordulónkat, a születés- és névnapokat, az már azt jelenti, hogy csökken a memóriánk. Ilyenkor gondoljunk a rozmaringra! 
Rozmaring az agy egészségéért. A rozmaring segíthet a memóriazavarral küszködők kezelésében is.

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Gyógynövények