Készítsd el ezt az ízletes és egészséges levest, akár karácsonyra is.
A sütőtök nagyon gazdag élelmi rostokban és segít lelassítani az emésztést. Nagyszerű fogyókúrás ételnek tartják. A magas rosttartalom miatt sokáig eltelít és nem hízlal. Nagyjából 90%-a vízből áll és a fogyasztása hidratálja a szervezetet. Az élénk sárga színét a benne található béta-karotinnak köszönheti ami a szervezetbe bekerülve A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin pedig nagyszerű a szem egészségéhez.
A magok miatt is nagyon értékes a sütőtök. A tökmagolaj nagyon sok fitoösztrogént tartalmaz, ez pedig segíthet a magas vérnyomás megelőzésben. A magok tartalmaznak még L-triptofánt is. Ez egy esszenciális aminosav és hozzájárul a nyugtató alváshoz és a depressziót is csökkenti.
A magas A-vitamin és C-vitamin tartalom miatt még az immunrendszert is erősíti. A tökmagolaj antibakteriális és gombaölő hatással is bír.
Nézzük, mik kellenek az elkészítéséhez:
- 10 dkg bacon
- 1 db sütőtök
- 2 dl tejszín
- 1 liter alaplé akár húsleveskockából
- friss rozmaring
- só
- szerecsendió
Egész egyszerű elkészíteni.
A bacont pirítsuk meg egy kevés kókuszzsírban. A tököt magvazzuk ki, és vágjuk kockára. Pároljuk a szalonnán 10-15 percig, majd adjuk hozzá a rozmaringot (egy ág rozmaring), sót, 1 csipetnyi szerecsendiót, majd engedjük fel az alaplével, és főzzük, amíg puha nem lesz.
Amikor készen vagyunk, akkor vegyük ki a rozmaringágat, és turmixoljuk meg.
Ha nagyon sűrű lesz, akkor vízzel vagy alaplével hígíthatjuk. Ha kész a turmix, és az állag is jó, akkor forraljuk fel megint, majd miután levettük a tűzről, keverjük hozzá a tejszínt. Akár egy kis tökmaggal is tálalhatjuk.