Most egy nagyon finom sajtos rúd receptjét közöljük most, amely igen könnyen elkészíthető.
Omlós és ropogós, a titka a házi sertészsír.
Hozzávalók:
- 55 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 dkg reszelt trappista sajt
- 25 dkg sertészsír
- 2 csapott teáskanál Himalája só
- 3 db tojássárgája
- 3 dl tejföl (20%-os)
- 1 db tojásfehérje
- 3 csapott evőkanál egész köménymag
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba kimérjük (liszt, sertészsír, tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, tejföl, só). Jól összedolgozzuk, kigyúrjuk. Lisztezett nyújtótáblán még gyúrjuk egy kicsit, majd 2 mm vastagságúra nyújtjuk. A tészta széleit levágjuk, hogy szép egyenes legyen. Az egészet lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és a köménymaggal. Derelyevágóval egyforma nagyságú rudakra vágjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe egyenként beletesszük a rudakat. Ez kb. 4 tepsire elegendő adag. Ha valaki soknak találja, megfelezheti a hozzávalókat. 200 C fokon kb. 20 perc alatt szép arany sárgára sütjük.
Finom ropogtatni való az ünnepi asztalra.