Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Sérülésekre fekete nadálytő!

2018. 11. 23. 16:09:00 HillVital - Sági Zsolt

A fekete nadálytő kiváló csont- és sebgyógyító hatással rendelkezik, ezért sérülésekre kiválóan alkalmazható.

Belsőleg nem ajánljuk a fogyasztását, de külsőleg remek gyógyír. 

A fekete nadálytő tulajdonságai: gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, sebgyógyító, szövetépítő, sejtmegújító. Gyógyító hatóanyagai túlnyomórészt a sötét, nyálkás gyökerében találhatóak. A növény gyökerét októbertől áprilisig, a levelét áprilistól októberig gyűjthetjük. Készíthetünk belőle kenőcsöt és tinktúrát is.

Borogatás

Borogatást hígított tinktúrából készíthetünk.

Készítése: Óvatosan ássunk ki egy darab gyökeret. Mossuk meg, és a hibás részeket vágjuk ki, majd vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy befőttes üvegbe, hogy félig legyen az üveg. Öntsük fel legalább 50%-os alkohollal. Erre legalkalmasabb egy színtelen, semleges ízű pálinka, pl. vodka. Az üveget fedjük le, és egy hónapig érleljük a melegben, a szobában vagy félárnyékban, amíg a tinktúra barnává és sűrűvé válik. Közben az érlelődő tinktúrát gyakran nézzük meg, és enyhén rázzuk fel. Ezután szűrjük át, töltsük egy sötét üvegbe, és tároljuk hűvös helyen. 3 évig is eláll.

Vízzel hígítva kiváló csontsérülésekre, csonttörésre, sportsérülésekre, ficamokra, porckorong-degenerációra, csonthártyagyulladásra, teniszkönyökre, ízületi porckopásra, idegfájdalmakra, ízületi panaszokra, isiászra, sebekre, égési sérülésekre.

Kenőcs készítése

Két marék friss, megmosott, apróra vágott vagy lereszelt gyökeret 150 gramm mogyoró-, napraforgó- vagy szőlőmagolajjal egy edénybe teszünk, és keverés mellett lassan felmelegítjük. Alacsony lángon hagyjuk legalább 30 percig vagy akár másfél óráig is, alkalmanként megkeverjük, amíg a zsiradék átveszi az ízt és a színt.

Tegyünk hozzá 15 gramm elmorzsolt méhviaszt, hagyjuk elolvadni, és nagyon alaposan keverjük el. Harisnyán szűrjük át egy másik edénybe, és jól nyomkodjuk ki. A még folyékony, kissé lehűlt zsiradékokhoz keverjünk 1-2 evőkanál feketenadálytő-tinktúrát és 10-15 csepp teafaolajat. Öntsük tégelyekbe, hűtsük le, és zárjuk le. A kenőcs hűvös helyen tárolva 1 évig tartható el.

A sérülésekre használj fekete nadálytőt.