A shiitake gomba (Lentinula edodes) egy Kelet-Ázsiában őshonos gombafaj.
Kínában és Japánban már mintegy 2000 éve használják. Nagyszerű egészségügyi hatásai miatt a kínai nép a test és a lélek frissítőjének tartja a shiitake gombát.
Már számos kutatás bizonyította napjainkban, hogy immunerősítő hatással rendelkezik a gombában található lentinán nevű anyag miatt. Ez az anyag serkenti az immunrendszert és az emberi szervezetnek segít a daganatos sejtek megelőzésében.
Mivel ribonukleinsavakat tartalmaz, ezért nagyszerű lehet influenza ellen is. Ezt tartják az influenza oltás természetes alternatívájának. Tudni kell róla, hogy antibakteriális, már több kutatás is bizonyítja, hogy a shiitake gomba fogyasztása 70%-os védettséget képes nyújtani az influenzával szemben.
Ajánlott még a fogyasztása a cukorbetegek számára, mivel segít normalizálni a vércukorszintet. akár már néhány heti fogyasztás után képes csökkenteni a magas koleszterinszintet. Nagyszerű természetes védelem a különböző vírusos betegségek ellen. A herpesz vírusok ellen is védelmet képes adni. A rendszeres fogyasztása képes csökkenteni a Hepatitisz B fertőzésnek a tüneteit is.
Az átlagosnál magasabb a vitamintartalma. Található benne B-, D- és E- vitamin is. D-vitaminból található benne a legtöbb. Mivel magas a tápanyagtartalma és egészséges is, ezért a vegetáriánusok számára nagyszerű húspótló lehet. A már említett lentinán tartalom miatt még a gyomor és a bélrendszeri panaszokat is kezeli.
Egy esetleges betegség esetén képes regenerálni az emésztőrendszert. Kifejezetten ajánlott gyomorfekély esetén. Fogyasztható friss, szárított és por formájában is. Mindegyik forma éppúgy hatásos.
Általános vélemények a shiitake gombával kapcsolatban
Általánosságban a shiitake gomba pozitív véleményeket kap az egészséges étrend részeként, mivel nemcsak finom, hanem tápláló is. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden egyes személy egyedi ízléssel rendelkezik, így az egyéni preferenciák eltérhetnek.
A shiitake gombát gyakran használják különféle ételek kiegészítőjeként, például levesekben, salátákban, tésztaételekben és más ételkészítéseknél. A szárított formája is népszerű, és használható például levesekhez vagy szószokhoz.