Spárga, a zöldségek királya
A spárga több szempontból is egészséges. Nem hizlal, mégis tele van energiával.
De ez még nem minden!
A spárga megvastagodott zsenge hajtásait esszük lényegében, amit sípnak nevezünk.
A növény több mint 92 %-a víz. 10 dkg spárga mindössze 20 kalóriát tartalmaz.
Szénhidrát, zsír szinte nincs is benne, viszont annál több hasznos nyomelem, rost, vitamin és ásványi anyag található benne. Gazdag káliumban, foszforban, kalciumban, magnéziumban és vasban. Vitaminok közül megtalálható benne a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin. A spárgasípok sok folsavat is tartalmaznak.
Háromféle színű spárga létezik: fehér, lila és zöld. A legkevesebb vitamin a fehérben van. Ez lágy, kellemes ízű. A csúcstól az egészséges végéig hámozzuk meg. A fás szárvégeket vágjuk le, mert ehetetlenül keserű. A lila színű spárga erősebb, markánsabb ízű. Növekedés közben a csúcsai kicsit kibújnak a földből. A zöld spárga viszont teljes egészében a föld felett fejlődik. Szintén kellemesen lágy aromájú, mint a fehér, de sokkal gazdagabb vitaminban és ásványi anyagokban.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
