Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Spárga, a zöldségek királya

2020. 12. 23. 15:35:00 Sági Zsolt - HillVital

A spárga több szempontból is egészséges. Nem hizlal, mégis tele van energiával.
 

De ez még nem minden!
 

A spárga megvastagodott zsenge hajtásait fogyasztod lényegében, amit sípnak neveznek.
 

A növény több mint 92 %-a víz. 10 dkg spárga mindössze 20 kalóriát tartalmaz.

 

Szénhidrát, zsír szinte nincs is benne, viszont annál több hasznos nyomelem, rost, vitamin és ásványi anyag található benne. Gazdag káliumban, foszforban, kalciumban, magnéziumban és vasban. Vitaminok közül megtalálható benne a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin. A spárgasípok sok folsavat is tartalmaznak.

A spárga magas rosttartalma miatt segíthet javítani az emésztést, növeli a bélmozgást és csökkenti a székletürítést is. A spárga alacsony kalóriatartalmú, ezért hasznos lehet a fogyókúrában. A spárga jó forrása a glutationnak, ami egy természetes anyag, ez segít a szervezetnek a toxinok eltávolításában. Emellett gazdag szelénben és klorofillban is. A spárga jó forrása a már említett káliumnak, ami segít a vérnyomás szabályozásban valamint az izom- és idegrendszer egészségének fenntartásában.

 

Háromféle színű spárga létezik: fehér, lila és zöld. A legkevesebb vitamin a fehérben van. Ez lágy, kellemes ízű. A csúcstól az egészséges végéig hámozzuk meg. A fás szárvégeket vágjuk le, mert ehetetlenül keserű. A lila színű spárga erősebb, markánsabb ízű. Növekedés közben a csúcsai kicsit kibújnak a földből. A zöld spárga viszont teljes egészében a föld felett fejlődik. Szintén kellemesen lágy aromájú, mint a fehér, de sokkal gazdagabb vitaminban és ásványi anyagokban. 
 

A spárga egy csodás tápanyagbomba.