Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mégis hogyan kell ellátni a sport közben keletkezett sérüléseket?

2022. 11. 23. 09:34:00 Veress Máté - HillVital

Ebben a cikkben azt fogjuk bemutatni, hogy milyen sérülések jöhetnek létre sport közben, mit lehet tenni valamint mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulni.

A testmozgás az egészséges életmód fontos része, viszont vigyázni kell a sérülésekre mivel sport közben könnyedén lesérülhet az ember. Nézzük is, hogy melyek a leggyakoribb sérülés típusok.A horzsolás nagyon gyakori probléma. Egy horzsolás esetén a bőr hámrétege ledörzsölődik a vele érintkező durva felület hatására. Ha csak a bőr felső része sérül meg, akkor gondosan ki kell tisztítani a sebet. Egy komolyabb horzsolás esetén már ajánlott fertőtleníteni is, aztán pedig steril kötést alkalmazni.A zúzódás is nagyon gyakori. A zúzódás egy ütődés miatt alakul ki. A friss zúzódás kezdetben vöröses színű, aztán néhány órán belül kékre és sötétlilára változik. Ahogy elkezd gyógyulni, a színe sárga majd zöld lesz. A sérülés után közvetlenül érdemes rá jeges borogatást tenni úgy 20-30 percre. A zúzódásra ajánlott még a
fekete nadálytő krém is.

A következő a ficam és a rándulás. A ficam esetében az ízületi porcfelszínek részben eltávolodnak egymástól. A rándulás enyhébbnek számít. A ficamnak és a rándulásnak is jellegzetes tünetei vannak. Az érintett terület deformált lesz és a méretének többszörösére duzzadhat. A mozgás fájdalmas lesz és érintésre érzékeny lehet. A ficam és a rándulás már orvosi kezelést igényel. Tehát ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor mindenképpen érdemes minél hamarabb orvost felkeresni.
 

Az ín- és szalagszakadás is igen komoly sérülés. A sérülés során nagyon erős és nyilalló fájdalmat lehet érezni. A szakadás során lehet hallani reccsenést és pattanást is. Minden esetben orvoshoz kell fordulni ha ezeket tapasztalod.


Nagyon súlyos sérülés pedig a törés. Ennél már nem is kérdéses, hogy orvoshoz kell menni. A zárt törés egyik biztos jele, hogy a végtag alakja megváltozik, deformálódik, illetve nem tudja az egyén mozgatni. Egy törés esetén a testrészt nyugalomba kell helyezni és azonnal orvoshoz kell menni.

Mégis hogyan kell ellátni a sport közben keletkezett sérüléseket?