Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Szabad annak sportolni aki reumás? Most kiderül!

2022. 12. 14. 09:08:00 Veress Máté - HillVital

Mivel a mozgás és a sport eléggé tág fogalom, ezért a gyors válasz az, hogy igen, szabad mozogni egy reumás betegnek. Azonban nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választ.

Ha heveny gyulladásos állapotban vannak az ízületek, akkor mindenképpen pihentetni kell. Tehát ilyenkor tilos a mozgás. A pihenés nagyban hozzájárul a kezeléshez, mivel enyhíti a gyulladást és a fájdalmat is. Amikor megszűnik a heveny gyulladás, azután el kell kezdeni az ízületek mozgatását. Meg kell akadályozni, hogy az ízületek merevek legyenek és a mozgástartomány beszűkülését is.


Nagyon fontos a tehermentesítés is. Túlsúly esetén aránytalanul megterhelődik a térd, a boka és a csípő is. Tehát mindenképpen ajánlott elérni a normális testsúlyt, vagy már az is sokat jelenthet ha néhány kilótól megszabadul a beteg. Egy jól összerakott diétával és kevesebb kalória bevitellel valamint nagyon óvatos mozgással nagyon jó eredményeket lehet elérni.


Olyan mozgásformák nem ajánlottak amelyeknél hirtelen erőhatás éri az ízületeket. Nem ajánlott a kísérletezés. Az aerobic nem ajánlott, mivel abban sok ugrás van. Nem ajánlott még a lépcsőzés és a futás sem. A tenisz és a labdarúgás sem a legjobb mivel sok olyan mozdulat van benne amelyek megterhelik az ízületeket.


Mégis mi ajánlott akkor?

 

Az ízületek és a gerinc érdekében csakis a kisebb intenzitású mozgásformák az ajánlottak. Ilyen a jóga, a pilates, a tempós séta, a thai-chi, az úszás és a kerékpározás. Ezek a mozgásformák átmozgatják a testet, képesek javítani a szervezet oxigénellátást, nagyon jó stresszoldók és ami a legfontosabb, hogy nem terhelik az ízületeket. Ami még fontos, hogy mielőtt belekezdesz a mozgásba, előtte mindenképpen kérd ki egy szakértő véleményét és segítségét.

Szabad annak sportolni aki reumás? Most kiderül!