Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Sportolás ekcémával? Ezekre kell figyelned!

2022. 10. 27. 09:46:00 Veress Máté - HillVital

A mozgás azoknak is fontos akik ekcémával küzdenek, azonban van néhány tanács amiket fontos megfogadni.


Az ekcéma sajnos jól látható nyomokat hagy a bőrön, a megfelelő kezelés hiányában okozhat bőrpírt, duzzanatot, hámlást és viszketést is. Van olyan, hogy hosszabb ideig tünetmentes, azonban ezeket az időszakokat fellángolás szokta követni amit egyes külső hatások is felerősíthetnek. Nem csupán testi hanem lelki terhet is jelent az ekcéma sajnos.Tudnod kell viszont, hogy az ekcémások számára is jó hatással van a mozgás. A bőrön lévő tüneteket képes enyhíteni de a szorongás kezelésében is nagy szerepe van a mozgásnak. Azonban vannak szabályok amiket be kell tartanod. Egy ekcémás számára rendkívül fontos a megfelelő sportruházat kiválasztása. Tehát a kinézet nem fontos. A szokásos leggingsek kiválthatnak bőrirritációt. Tanácsos még elkerülni a gyapjúból készült ruhákat és a műszálas anyagokat is. Olyan ruhákat érdemes venned amelyek jó légáteresztő hatással rendelkeznek, ilyenek a pamutból készült ruhák. Sajnos a szűk ruhák nem engedik szellőzni az izzadt bőrfelületet éppen ezért jobb a kényelmesebb öltözet. Legfőképpen amikor meleg idő van, akkor érdemes rövid ruházatot viselni.

 


Ha edzőterembe jársz, akkor arról tudnod kell, hogy ott nagyobb arányban találhatók meg a poratkák valamint olyan anyagok amelyek képesek felerősíteni a bőrirritációt. Ha az edzőteremben erősödnek a tünetek, akkor vagy érdemes egy másikba menni vagy az edzést a szabadban végezni. Ha szeretsz úszni, akkor érdemes olyan uszodát felkeresni ahol a legkevésbé érzed a bőrödön a klórt. Nem ajánlott nagyon sok időt tölteni a vízben még akkor se ha nem okoz problémát. Az úszás után mindig zuhanyozz le és érdemes
testápolót is használni utána.

Ha intenzív izzadással járó edzést választasz, akkor előfordulhat, hogy fellángolnak az ekcémás tünetek. Ebben az esetben érdemes visszavenni az intenzitásból.

 

Sportolás ekcémával? Ezekre kell figyelned!