Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mit érdemes sportolnia annak aki magas vérnyomással küzd? Mutatjuk!

2022. 08. 12. 12:35:00 Veress Máté - HillVital

Egy edzés során a vérnyomás és a pulzus is emelkedni szokott. Viszont ha valaki rendszeresen sportol, akkor hosszú távon pedig csökkenti a vérnyomást és a szívfrekvenciát is. Ez érvényes a nyugalmi és a terheléses állapotokra is. Ez a hatás általában 6-8 héttel az edzés megkezdése után vehető észre. A mozgás fokozza az anyagcserét is, így a szervezet több szénhidráttól és zsírtól képes megszabadulni, tehát a plusz kilók is eltűnnek.De mégis milyen sportág a legjobb magas vérnyomás esetén?

 

Nagyszerű lehet a gyaloglás, a kerékpározás, a táncolás, az úszás vagy a nordic walking is. Ezek közül érdemes egyet választani. Mindenképpen rendszeresen kell edzeni, akár hetente több alkalommal is. Az ideális az ha olyan 20-30 percet mozogsz, de olyan intenzitással, hogy a pulzus csak közepesen emelkedjen meg. Ebben az ügyben mindenképpen érdemes a házi orvossal konzultálni előtte.


Nagyon fontos a fokozatosság is!

 

Ha nem sportoltál soha, vagy volt egy nagyon hosszú kihagyás, akkor csakis óvatosan szabad elkezdeni. Kezdj alacsony intenzitással, aztán hétről hétre lehet emelni a tempót és az időtartamot is. Az elején elég lehet 15 perc mozgás is. Ha magas intenzitással kezd valaki bele és aztán probléma adódik vagy megsérül, akkor az sokat elvehet a kedvből. Nem szabad rögtön változást várni, türelmesnek kell lenni.


A rendszeres sport nagyon jót tesz a hangulatnak is. Képes leszel vele leküzdeni a stresszt és sokkal kiegyensúlyozottabb leszel. Ezáltal nem is fogsz annyira idegeskedni, ami pedig szintén jót tesz a vérnyomásnak.  

Mit érdemes sportolnia annak aki magas vérnyomással küzd? Mutatjuk!