Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Vajon sportolhatnak a szívbetegek? Most kiderül!

2022. 07. 28. 10:43:00 Veress Máté - HillVital

Azt mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás nagyszerű hatással van az egész szervezetre. Azonban jogos a kérdés, hogy szabad vajon annak sportolni akiknek már kialakult szívbetegsége van? A válasz, igen, vagyis sportolhat de nem mindegy hogyan.

 

Az is fontos, hogy ez akkor lehetséges ha nem súlyos a szívprobléma. Ha súlyos, akkor mindenképpen hanyagolni kell a sportokat.

 

Már bizonyított tény, hogy a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul a már kialakult enyhe szív- és érrendszeri betegségek súlyosbodásában. Segít a megelőzésben is és gyorsabb gyógyulásban is. Egy kutatásban az is kiderült, hogy akik már átestek egy szívinfarktuson, majd elkezdtek rendszeresen mozogni, azoknál sokkal ritkább volt az esély egy második szívrohamra. Már napi 30 perc mozgás is elég lehet. Ha kockázatos a fizikai aktivitás, akkor annak csakis orvosi kontroll alatt szabad elkezdenie mozogni.

 

Mielőtt elkezdesz mozogni szívbetegen, előtte mindig ki kell vizsgáltatni a szív állapotát. Ez azért szükséges, hogy hogyan bírja majd a terhelést. A szakorvos általában stressz tesztet szokott kérni. Egy ilyen teszt során szobabiciklin és futópadon kell mozogni, és eközben a szív működését EKG segítségével rögzítik. A teszt után kap az orvos egy értéket amit ki kell elemezni és így kiderül milyen állapotban van a szív és mennyire lehet terhelni. Tehát a fokozatosság elvét követő edzéstervet szabad csak alkalmazni. Ezáltal meghatározható, hogy milyen sportot, milyen intenzitással, mekkora pulzusszámmal és meddig lehet végezni.

A szívprobléma esetén végzett sport ugyebár orvos ellenőrzése alatt végezhető, de ezt már említettük. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap el kell menni az orvoshoz, hanem az orvos által megadott időnként el kell menni kontrollra. Tehát mindent összevetve, mielőtt mozogni kezdesz, el kell menned egy szakorvoshoz.

Vajon sportolhatnak a szívbetegek? Most kiderül!