Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

C-vitamin a stressz ellen

2022. 12. 02. 08:55:00 hillvital.hu

Sajnos a tartósan fennálló stressz számos módon károsíthatja szervezetünket, például csökkenti az immunrendszerünk hatékonyságát, ezért kevésbé tudunk védekezni a betegségek ellen.
 

A C-vitamin hiányában csökkennek a baktériumokat és vírusokat elpusztító immunsejtek, ezért hamarabb leszünk betegek, illetve gyakrabban fejlődnek gyulladások, azok nehezebben gyógyulnak. A stresszhelyzetben a szervezetünk mozgósítja az energiatartalékunkat, ezért ilyenkor több C-vitamint használunk el.
 

Ha pedig nincs elegendő C-vitamin, akkor nyilván nehezebben tudja feldolgozni a stresszt a szervezet. Amikor nő a lelki és szellemi terhelés, akkor nemcsak többlet erőforrásra van szükség, hanem káros anyagok képződnek, amelyeknek a semlegesítéséhez antioxidánsra, megint csak C-vitaminra van szükségünk. 

Hogyan segíthet a C-vitamin a stressz ellen?

Azoknak akik napi 1000 mg C-vitamint szednek sokkal kevésbé emelkedett meg a vérnyomásuk és normalizálódott a stresszhormon szint is, mint azoknak akik nem szednek C-vitamint. Már nagyon régóta használják a kamillát a stressz csökkentésére. Sok szakember és természetgyógyász ezt tartja a stressz legjobb ellenszerének. Érdemes belőle naponta 3 csészével fogyasztani. Kamilla, levendula és macskagyökér felhasználásával nagyszerű fürdővizet lehet készíteni ami csökkenti a stresszt. A ginzeng is nagyon jó stressz ellen. Érdemes egy stresszes időszakban 100-250 mg-ot elszedni belőle. A stressz esetében nagyon fontos a megelőzés is. Érdemes sétálni vagy valamilyen testmozgást végezni legalább 20 percen keresztül, hetente úgy 3 alkalommal. A mozgás felszabadítja az endorfint ami a jó érzést váltja ki és sokkal jobb kedvű leszel. A szorongást is csökkenti.

Csökkenteni kell mindenképpen az alkohol, a cukor és a koffeinfogyasztást. A dohányzásról érdemes lemondani teljesen. Ezek a káros anyagok csak súlyosbítják a stressz tüneteit. Érdemes egy nyugtató szabadidős tevékenységet választani mint a kertészkedés, olvasás vagy esetleg kötés, sport. Az a lényeg, hogy olyan legyen ami segít fellélegezni az élet nehézségeiben.

C-vitamin a stressz ellen