A távol-keleti konyhákból átvehető receptek közül a pirított rizs nem csak praktikus, de rendkívül finom is egyben.
Abban az esetben ha rajtunk marad egy nagyobb adag főtt rizs, akkor ahelyett, hogy kidobnánk megpróbálkozhatunk sült rizs készítésével.
Sőt, egyesek szerint a frissen készített főtt rizsből kár lenne nekiállni sült rizst készíteni, hiszen pont a másnapos, hideg rizsből készül a legjobb sült rizs. Mutatunk egy igazi különlegességet amit mindenképpen érdemes kipróbálnod.
Mutatjuk is a hozzávalókat 4 személyre:
- 1/3 csésze (80 ml) mogyoróolaj vagy kókuszolaj
- 4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 300 g darált sertéshús
- 1/4 csésze (80 g) chili bab szósz
- 1 csokor fokhagyma metélőhagyma apróra vágva
- 4 csésze (580 g) főtt jázminrizs vagy más hosszú szemű rizs
- Tükörtojás, tálaláshoz
Nézzük is hogyan kell elkészíteni ezt a finom ételt:
Melegíts olajat wokban közepes-magas lángon. Add hozzá a fokhagymát és főzd 2-3 perc alatt aranybarnára. Egy lyukas kanál segítségével vedd ki és tedd félre. A sertéshúst add hozzá a wokban lévő fokhagymás olajhoz, és fakanállal feltörve 6-7 percig főzd, amíg enyhén karamellizálódik. Add hozzá a chili babmártást, és főzd 2 percig, vagy amíg enyhén karamellizálódik. Add hozzá a metélőhagymát és a rizst, és a serpenyőbe dobva főzd 3 percig, vagy amíg meg nem színeződik. Tálaláshoz tükörtojás és szórd meg ropogós fokhagymával.