Barion Pixel
Menü

Szabolcsi töltött káposzta recept

hillvital.hu
2022. 11. 23. 13:02:00

Olvasóink már megszokhatták, hogy egészséges ételek receptjeit szoktuk ajánlani. Most, hogy közeledik a karácsony, gondolunk a hagyományos ételeket kedvelő olvasóinkra is. Nemrég egy hús nélküli, vega töltött káposztát ajánlottunk.

 

Most pedig a megszokott ízek kedvelőinek szeretnénk kedvezni. Íme, a híres szabolcsi töltött káposzta receptje!

 

Hozzávalók

- 1 fej édeskáposzta (kisebb)

- 1 kg savanyú káposzta

- 50 dkg darált hús

- 30 dkg tarja (füstölt)

- 30 dkg kolbász (füstölt)

- 5 dl sűrített paradicsom

- 7-8 dl víz

- 10 dkg rizs

- 1 db vöröshagyma

- só, bors

- 2 teáskanál pirospaprika

- 1 evőkanál olaj

 

Elkészítés

Az édes káposztát tegyük bele egy fazékba, öntsük fel vízzel, majd a forrástól számítva kisebb lángon főzzük kb. 10 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki, és tegyük hideg vízbe, hogy minél hamarabb lehűljön. Ezután szedjük leveleire, a középső vastag eres részt vágjuk ki a levelekből.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz, és néhány perc alatt pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze, majd hűtsük ki. A darált húshoz adjuk hozzá a pirospaprikával összekevert hagymát, a rizst, ízlés szerint sót, az őrölt borsot, és alaposan keverjük össze.

 

Az elkészült töltelékkel töltsük meg az előkészített káposztaleveleket.

 

A savanyú káposztát kissé mossuk át, hogy ne legyen nagyon savanyú, majd vágjuk fel kisebbre. A füstölt tarját vágjuk fel nagyobb kockákra, a kolbászt pedig karikázzuk fel.

Egy nagyobb lábasba tegyük bele a felkockázott tarját, majd terítsük rá a savanyú káposztát. Ezután szórjuk meg kolbászkarikákkal, majd helyezzük rá a megtöltött káposztákat. A sűrített paradicsomot keverjük simára a vízzel, majd öntsük a káposztára. Ezután fedjük le, majd közepes hőmérsékleten pároljuk készre. Mire a töltelék megfő, addigra a savanyú káposzta és a füstölt húsok is puhára főnek, a lé nagy része elpárolog, és kissé besűrűsödik. Készíthetjük tepsiben is, akkor fedjük le alufóliával, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 90 perc alatt pároljuk készre. Tejföllel tálaljuk.

 

Szabolcsi töltött káposzta recept

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!