Olvasóink már megszokhatták, hogy egészséges ételek receptjeit szoktuk ajánlani. Nemrég egy hús nélküli, vega töltött káposztát ajánlottunk.
Most pedig a megszokott ízek kedvelőinek szeretnénk kedvezni. Íme, a híres szabolcsi töltött káposzta receptje!
Hozzávalók
- 1 fej édeskáposzta (kisebb)
- 1 kg savanyú káposzta
- 50 dkg darált hús
- 30 dkg tarja (füstölt)
- 30 dkg kolbász (füstölt)
- 5 dl sűrített paradicsom
- 7-8 dl víz
- 10 dkg rizs
- 1 db vöröshagyma
- só, bors
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés
Az édes káposztát tegyük bele egy fazékba, öntsük fel vízzel, majd a forrástól számítva kisebb lángon főzzük kb. 10 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki, és tegyük hideg vízbe, hogy minél hamarabb lehűljön. Ezután szedjük leveleire, a középső vastag eres részt vágjuk ki a levelekből.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz, és néhány perc alatt pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze, majd hűtsük ki. A darált húshoz adjuk hozzá a pirospaprikával összekevert hagymát, a rizst, ízlés szerint sót, az őrölt borsot, és alaposan keverjük össze.
Az elkészült töltelékkel töltsük meg az előkészített káposztaleveleket.
A savanyú káposztát kissé mossuk át, hogy ne legyen nagyon savanyú, majd vágjuk fel kisebbre. A füstölt tarját vágjuk fel nagyobb kockákra, a kolbászt pedig karikázzuk fel.
Egy nagyobb lábasba tegyük bele a felkockázott tarját, majd terítsük rá a savanyú káposztát. Ezután szórjuk meg kolbászkarikákkal, majd helyezzük rá a megtöltött káposztákat. A sűrített paradicsomot keverjük simára a vízzel, majd öntsük a káposztára. Ezután fedjük le, majd közepes hőmérsékleten pároljuk készre. Mire a töltelék megfő, addigra a savanyú káposzta és a füstölt húsok is puhára főnek, a lé nagy része elpárolog, és kissé besűrűsödik. Készíthetjük tepsiben is, akkor fedjük le alufóliával, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 90 perc alatt pároljuk készre. Tejföllel tálaljuk.