Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyakori szájüregi problémák

hillvital.hu

A szájüregi problémák és betegségek elkerülése érdekében a félévenkénti fogászati kivizsgálás akkor is ajánlott, ha nem fáj a fogunk.


Ekkor ugyanis nemcsak a fogainkat vizsgáltatjuk meg, hanem a szájüreget is.

S ha esetleg kisebb-nagyobb elváltozásokat észlelünk, akkor azt kezeltetni kell!

A kezdődő fogszuvasodás nagyon jól kezelhető.
Az orvos optimális esetben viszont nemcsak a fogakat vizsgálja át, hanem az egész szájüreget. Átnézi a száj nyálkahártyáját és a nyelvet is. Sajnos Magyarország elég előkelő helyet foglal el a szájüregi rákok vonatkozásában. Szerencsére az idejében felfedezett problémák és betegségek jól kezelhetők, gyógyíthatók. A legnagyobb kockázati tényezőt az alkohol és a dohányzás jelenti.

Ha valakinek heteken át nem gyógyuló szájüregi sebe van, forduljon orvoshoz.

Ha piros vagy fehér foltokat észlelünk a száj nyálkahártyáján, szintén kivizsgálás szükséges. Alaposan nézzük meg, mert a nyelv bármely részén, akár a nyelv alsó részén vagy a nyelv alatt is előfordulhatnak különféle elváltozások, amelyek orvosi segítséget igényelnek.

Elsősorban a dohányosoknak és a rendszeres alkoholfogyasztóknak fontos az évenkénti fül-orr –gégészeti kivizsgálás, gégészeti rákszűrés. Akkor is feltétlenül keressünk fel szakembert, ha folyamatosan rekedtek vagyunk, gombócot érzünk a torkunkban, vagy ha nyelési nehézségeink vannak.

Ha észrevettük a problémát, vagy már éppen fáj, akkor amennyiben lehetséges ne halogassunk.
Ne várjunk arra, hogy majd elmúlik, vagy ne gondoljuk azt, hogy épp nem fáj ezért talán nem is érdemes elmenni vele orvoshoz. Sajnos ez nem így van és erre gyakran később mi is rájövünk a saját kárunkra. Itt azonban nem arra kell gondolni, hogy elveszíthetjük a fogunk, hiszen manapság a technológiának köszönhetően már könnyedén csináltathatunk újakat. A gondot a szájüregben lfellépő fájdalom okozhatja, amely egyes esetekben szinte teljesen elviselhetetlen formákat ölt.

TIPP: naponta fogyasszunk el 9g himalaya sót és esténként öblögessünk zöld-teával, és nézzük meg, hogy mi történik :)
 

Szájüregi problémák és betegségek